Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Zeci de ani de viață și nici măcar un bec aprins în casă. Este cazul și povestea impresionantă a unei bătrâne din localitatea gorjeană Vladimir. Are 94 de ani, iar de 71 de ani nu știe ce înseamnă să ai un bec aprins, iar de televizor nici nu se mai poate vorbi.

Bunicuța Cristina, căci despre ea este vorba, locuiește într-o casă situată pe un vârf de deal, la doar câteva sute de metri de strada principală. Cu toate acestea, autoritățile nu s-au interesat să extindă rețeaua de energie electrică până la casa bătrânei. Au trecut peste 70 de ani de când bunicuța a văzut doar lumina zilei, atât. Singura sursă de lumină pe timpul nopții este o lumânare aprinsă într-o cană sau o lambă pusă la o baterie de mașină.

”Am 71 de ani de când am venit aici. Așa am petrecut fără lumină, fără nimic. Cu lumânarea, cu lumânare, mamă. Vă spun cu lacrimi în inimă, m-am săturat. Nu mai pot. Este foarte greu”, a spus Danciu Cristina.

De urât îi țin două aparate radio care merg pe baterii, acolo mai aude o muzică sau o știre: ”Am aparatele astea două la baterie. Nu știu ce este în televizoare. Aud și eu, dar nu știu. Am grijă de un copil cu handicap. El mai fuge în sta să se uite la televizor, îi place. Eu nu am cum să văd”, mai spune bătrânica.

Autoritățile promit ce abia de anul viitor vor extinde rețeaua electrică, deși până acum au stat cu mâinile-n sân: ”Am vorbit cu cu familia Danciu. Am ajutat-o să-și depună actele la CEZ pentru a obține un branșament nou, acestea sunt gratuite. Sperăm cu ajutorul domnilor consilieri locali să aprobăm extinderea rețelei electrice. Undeva în primăvara anului viitor să beneficieze și dânsa de iluminatul public”, spune Vijulan Marius, viceprimarul din Vladimir.

De asemenea, viceprimarul localității spune că știe în ce condiții locuiește bătrâna, recunoscând faptul că situația nu este una tocmai normală: ”Da, are o lampă pe gaz. Am fost acolo, locuiește cu un băiat cu handicap destul de grav și se descurcă destul de greu. Nu este normal să o lăsăm la lampă în secolul XXI”, a mai spus viceprimarul.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.