Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Valeria Cherciu, băcița de la Crasna care a pus bazele băcăniei „Băcănia cu bucate” din Târgu Jiu. Citind acest interviu veți putea afla de unde sunt produsele pe care le puteți cumpăra din această băcănie, cât de greu a fost până când acest proiect a prins contur, dar și ce zic clienții despre produsele pe care le cumpără. Totodată, vom afla de la Valeria cât de greu este să gestionezi o fermă de oi în România, dar și principalele probleme cu care se confruntă.
Reporter: Înainte de toate aș vrea să ne zici câteva cuvinte despre tine, astfel încât cei care vor citi acest interviu să te cunoască mai bine.

Valeria Cherciu: M-am născut în Târgu Jiu, într-o zi de vară, 7 iulie 1992 si am 30 de ani. Copilăria mi-am petrecut-o la Crasna și am studiat la Liceul Teoretic Novaci, apoi am urmat cursurile facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – București. Am absolvit și masterul din cadrul aceleiași universități, specializarea – Ingineria Produselor Agroalimentare. În prezent activez în domeniul public de stat, fiind consilier în cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Gorj. Sunt căsătorită și am o fetița în vârstă de 3 ani.

Reporter: Și tot acum, la începutul acestui interviu, aș vrea să ne zici trei cuvinte care te caracterizează, dar să ne zici și de ce.

Valeria Cherciu:  AMBIȚIE – datorită concurenței pe care o trăim în fiecare zi și dorinței de a fi mereu pe primul loc.

PERFECȚIUNE- îmi place că toate lucrurile și tot ce fac să fie bine pus la punct, chiar la milimetru.

CORECTITUDINE – nu-mi place să mă ascund după deget sau să las lucrurile să curgă. Bune sau rele, mi le asum și îmi place să le fac față cu verticalitate. Nu-mi place să mint sau să înșel. Nu-mi place nici să primesc sfaturi, pentru că, am o vorba: ,,NU-MI DA SFATURI, ȘTIU SĂ GREȘESC ȘI SINGURĂ!”.

„Mă gândeam dacă investesc bani munciți în nimic sau dacă o să meargă afacerea asta și lumea o să fie mulțumită.”
Reporter: Am văzut că ai deschis recent, împreună cu familia ta, o băcănie în Târgu Jiu. De unde a pornit această idee? Lipsea așa ceva în oraș?

Valeria Cherciu: Ideea îmi aparține în totalitate și da, lipsea așa ceva. Lipsea carne și brânza de oaie de calitate. Tatăl meu nu a fost de acord cu ideea aceasta. El mereu a vrut să-mi văd de serviciu, să nu am stres, să am o viață ușoara și lipsită de responsabilități. Doar ca eu nu l-am ascultat și am ieșit la luptă.

Nu am vrut să mai accept faptul că produsele noastre de calitate, din fermă, se vând la alții pe un preț de nimic. Nu am vrut să mai văd cum părinții mei muncesc din greu și se vând pe nimic. Am vrut și vreau să  valorific produsele noastre așa cum se cuvine și omul să mănânce produse de buna calitate și bio, direct de la ferma noastră.

Reporter: Înainte să te întreb despre băcănie, aș vrea să te provoc puțin și să ne zici la ce te gândeai cu o seară înainte să deschizi băcănia, dar și ce ți-a trecut prin minte prima dată când ai deschis ușa în ziua în care ai dat drumul la această afacere?

Valeria Cherciu: Îmi veneau în minte o mulțime de gânduri și colac peste pupăză, mai simțeam și o oboseala crâncenă. Bineînțeles, gândul meu se îndrepta și spre tatăl meu, spre vorbele lui. Începusem să conștientizez faptul că intrasem într-o luptă și că deschisesem un nou capitol plin de neliniște și care mă scoate pe mine din zona de confort. Mă gândeam dacă investesc bani munciți în nimic sau dacă o să meargă afacerea asta și lumea o să fie mulțumită. Toate gândurile mă încercau și la toate răspundeam cu ,,o sa fie bine”.

„Produse pentru care garantez și pentru care îmi pun obrazul la bătaie.”
Reporter: Știu că pe vremuri să fii băcan înseamnă să fii garantul calității pentru clienții care îți treceau pragul. Cum îți alegi produsele pe care să le aduci în băcănie? Tot ce produceți la fermă aduceți la Târgu Jiu sau vă axați pe anumite produse? Ce pot găsi clienții în băcănia familiei tale?

Valeria Cherciu:  Noi garantăm pentru produsele noastre. La noi în băcănie se găsesc  toate produsele care se fac din oaie, de la ferma noastră. Restul produselor din carne de porc și vită, le aduc de la Jina. Am găsit acolo un producător local care produce preparate bune, calitative și tradiționale, pentru locuitorii de acolo și care a acceptat să-mi dea și mie din produse pentru a le aduce la Târgu Jiu. Produse pentru care garantez și pentru care îmi pun obrazul la bătaie.

Reporter: Vorbim despre o băcănie autentică, cu produse tradiționale produse la ferma voastră, de la Crasna. Cât de mult contează acest aspect pentru afacerea ta și ce au zis primii tăi clienți când le-ai spus de unde sunt produsele pe care le cumpără de la voi?

Valeria Cherciu: Sunt foarte fericită că am reușit să pun bazele primei băcănii din județ și mai ales cu preparate din ferma noastră. Pentru mine contează enorm faptul ca pot sa-i pun omului pe masă un produs bun, cu gust, de la un animal crescut în cele mai bune condiții, începând de la mâncare pana la curățenia în care e crescut.

La noi în fermă se pune mare accent pe curățenie. Tatăl meu este cel care nu suporta mizeria / dezordinea și care ține curățenia sub control, iar eu îl moștenesc. Eu acasă, dacă am dezordine…nu pot să dorm. Obosită fiind mă apuc de „șmotruit”. Uneori este un defect.

Și da, toți clienții ne întreabă de unde venim cu produsele și când aud de Crasna unii se mira, alții se bucură. Dar oricum, feedback-ul este unul pozitiv.

Reporter: Că tot te-am întrebat de clienți. Din câte știu, cea mai mare provocare pentru orice afacere este aducerea clienților în magazin Cum reușești să faci asta?

Valeria Cherciu: Să știi ca pentru mine ziua deschiderii a fost o adevărată surpriză, în sensul că am avut parte de un boom de clienți, la care nu m-am așteptat.

Majoritatea mă știau de prin presă și au venit să mă cunoască personal, alții au venit că au auzit reclama la radio, alții că au citit pe Facebook. Cert este ca au venit și văd că tot vin. Bucuria mare este ca avem deja clienți care vin în mod repetat, deja avem clienți fideli, care sunt extraordinar de încântați de produse. Eu nu reușesc să-i țin minte pe toți și dacă vin de mai multe ori în magazin îi rog să deguste din produse, la care ei îmi zic: „Le cunoaștem. Știm că-s bune, că am mai luat…”. Când aud acest lucru practic îmi găsesc puterea să merg mai departe.

Mulțumirea  clientului și faptul că ne caută zilnic pentru produse, pentru mine e mai mult decât mulțumitor. Cu mâna pe inimă îți spun că, pot să nu câștig decât un leu din afacerea asta, dar clientul să plece mulțumit din magazin. Pentru mine contează enorm acest lucru. Nu mă gândesc la profit exorbitant, mă gândesc la sănătate și omenie. Eu dacă nu aduc bani de acasă pentru chiria magazinului și pentru salarii, pot să nu câștig nimic. Dar clientul să fie mulțumit.

„La noi în fermă, angajații nu duc lipsa de nimic…Fiecare are camera lui, ce mâncăm noi acasă, mănâncă și ei la fermă.”
Reporter: Aș vrea să te întreb puțin despre afacerea familiei tale. Știu că aveți una dintre cele mai mari crescătorii de oi din România. Cum a începutul totul și cât de greu v-a fost să ajungeți unde sunteți astăzi?

Valeria Cherciu: Totul a început în anul 2005 cu 5 oi și s-a transformat într-o afacere de familie cu circa 1.800 de oi din rasa tradițională Țurcană.

Ca sa ajungem aici, a necesitat multă muncă și multă trudă. Tatăl meu le-a dus pe toate și el e cel care a muncit din greu. Noi l-am ajutat, dar toată patima el a dus-o. Spun patima pentru că munca la fermă e una extrem de grea, începând de la personalul necalificat, pe care nu-l mai găsești ca să te ajute, până la munca câmpului. Mă crezi sau nu, dar eu vara îmi împart concediul. Trei sferturi se duce pe munca din fermă, care constă în strânsul fanului cu tractorul, pe care eu îl strâng și un sfert pe concedii de relaxare.

Și da, chiar dacă mulți nu cred, eu vara stau pe tractor, la 40 de grade + și strâng fanul cu tractorul.

Reporter: Din câte am văzut investiția în această afacere se ridică undeva la aproximativ 250.000 de euro. De unde vine profitul, lucrați mult cu comercianți din România sau din afară?

Valeria Cherciu: Profitul obținut de fermă provine de la exportul mieilor în țările arabe. Este cea mai mare și consistentă sursă de venit. Lâna nu are valoare ca să zici ca ai avea un mic câștig și din vânzarea ei, exclusivitate are exportul mieilor în țările arabe.

Reporter: Cât de greu este să întreții o fermă în România, cam de ce probleme vă izbiți în activitatea voastră și cât de mult ajută guvernul o astfel de afacere?

Valeria Cherciu: Este foarte greu, mai ales că acum toate s-au scumpit. Foarte greu este din caza lipsei de personal, nu mai găsim îngrijitori de animale, asta și din cauza altor crescători de animale care și-au bătut joc de angajați, neplătindu-i sau neoferindu-le condiții bune de trai și muncă.

La noi în fermă, angajații nu duc lipsa de nimic. Începând de la alimente, cât și condiții de trai. Fiecare are camera lui, ce mâncăm noi acasă, mănâncă și ei la fermă. Nu exista diferențe. Tatăl meu niciodată nu a permis asta. Mai bine nu mănâncă el, decât să nu-i dea unui cioban. De exemplu, de sărbători, eu cu mama și sora mea, gătim cantități duble, pentru ca nici ei să nu ducă lipsa de nimic. Ce mâncăm noi, mănâncă și ei.

Guvernul ne-ar ajuta dacă ar da subvenții pe producție. Atunci s-ar termina cu și cu hoția. S-ar merge pe principiul: ,,Ai câștigi, nu ai…nu câștigi. Scurt!”.

Reporter: Și tot legat de afacerea voastră aș vrea să te întreb ce condiții ar trebuie să îndeplinească ca să fie de succes și care sunt principalele greșeli pe care le face o persoană care pleacă pe acest drum?

Valeria Cherciu: Să fie serios, dedicat, să iubească meseria asta și să-i placă ce face. Daca o face doar pentru profi și se gândește numai la asta, nu face nimic, doar pierde timpul degeaba. Fără multă implicare și răbdare, nu se obține niciun rezultat profitabil. Mulți cresc oi, dar putini au rezultate.

„Întotdeauna m-am prezentat așa cum sunt.”

 

Reporter: Apropo, am o curiozitate. Ți-a fost vreodată rușine, față de colegii tăi, că trebuia să mergi cu oile la păscut sau că tu trebuia să înveți cum se face brânza? Apropo știi să faci brânză?

Valeria Cherciu: Niciodată. Întotdeauna m-am prezentat așa cum sunt. Plus ca în zilele de azi, a avea oi este un lux. Carnea de oaie a ajuns să fie cotată la fel ca fructele de mare, o delicatese, mai ales tradiționala pastramă cu care noi ne mândrim și pe care o avem în băcănie sub forma de rețetă proprie.

Deja am dat drumul la procedură, vreau să înregistrez la OSIM pastrama de oaie ca produs tradițional al fermei noastre.

Da, știu să fac și brânză

Reporter: Știu că ai avut una dintre cele mai frumoase nunți din Crasna, practic a fost o nuntă de poveste. Cum ți-ai cunoscut soțul și cum a reacționat când i-ai zis despre afacerea cu oile?

Valeria Cherciu:  Da, așa se spune, că a fost una dintre cele mai frumoase nunți de pe atunci și mă bucură acest lucru. Pe Remus, soțul meu, îl știu de mică și mă mândresc cu el.  Suntem din același sat și ne știe afacerea de familie de pe atunci, deci știa în ce se bagă.

Lui Remus îi plac oile, mai ales să le mănânce, și mă  ajută cu tot ce poate. Meseria lui e de așa natură încât timpul nu-i prea permite implicare, dar când îl prind și poate…profit la maxim.

Reporter: Acum că ne apropiem de finalul interviului aș vrea să ne zici cea mai frumoasă amintire a ta legată de creșterea oilor, de această afacere de familie?

Valeria Cherciu: Tot ce am trăit cu familia mea și tot ce am realizat până acum împreuna, sunt amintiri frumoase.

Reporter: Totodată aș vrea să ne zici ce planuri de viitor ai și unde putem găsi băcănia ta în Târgu Jiu?

Valeria Cherciu: Am multe planuri de viitor. Îmi doresc o fermă occidentală, modernă, care să fie construită la cele mai înalte standarde europene. Toate acestea cu ajutorul tatălui meu și al surorii mele care și ea este foarte implicată în afacere, plus că îmi doresc că ,,LA BACANIA CU BUCATE” să ajungă un brand național.

Deocamdată, băcănia mea o puteți găsi pe strada 9 MAI, nr. 27, lângă Varese, și în scurt timp pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu. Iar, la începutul anului următor în alte orașe limitrofe județului nostru și, de ce nu, în alte județe.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.