Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Festivalului Tocanului organizat la Novaci se vrea a fi sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale, în ceea ce privește pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum „tocanul de oaie”. Dacă doriți să cunoașteți mai bine zona de sub munte, să gustați renumitul tocan de oaie pregătit de către cei care cresc oile așa cum au învățat de la străbunici, dacă iubiti dansul și cântecul păstoresc, atunci veniți la Novaci, duminică, 9 octombrie 2022, începând cu ora 11.00, în zona pieței din oraș.

Festivalul „Tocanul de Novaci” va începe la ora 11:00 și pe parcursul zilei vor avea loc mai multe activități, printre care: expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, dar și gastronomie locală, spectacole folclorice, expoziții cu vânzare ale unor meșteri populari.

Autoritățile locale alături de parteneri și-au propus a demonstra că la Novaci încă mai există tradiție, că în familiile de păstori se mănâncă sănătos gătindu-se după rețete folosite de sute de ani, că novăcenii știu a învârti hora și a iubi frumosul.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci.

Festivalul Tocanului este unul dintre puținele festivaluri din România cu atestat OSIM. Acesta are ca obiectiv promovarea produselor gastronomice cu specific ciobănesc, în principal TOCANUL DE NOVACI, produs culinar din carne de oaie, de asemenea atestat la OSIM.

La acest festival veti putea asista la prepararea vestitului tocan ciobănesc care reprezintă hrana milenară a crescătorilor de animale din zona montană. Mai multe familii de ciobani își vor etala măiestria culinară atât în fața unui juriu cât și în fața consumatorilor, aceștia având posibilitatea să cumpere și să cunsume produsul.

Cu această ocazie veți putea admira lucrările meșterilor populari invitați la Festival, dar si alte produse realizate de gospodariile din Novaci. Și folclorul păstoresc va fi adus pe scena montată în zona Pieței din Novaci.

Scopul acestui festival este atragerea turiștilor în număr cât mai mare în zonă pentru a promova satul românesc, obiceiurile ciobanilor, dar și mâncarea tradițională.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.