Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Alexandru Guțoiu este elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic Motru. Copilul este pasionat de matematică, acest lucru observându-se mai ales datorită premiilor obținute la concursurile la care a participat de-a lungul anilor. De asemenea, adolescentul este olimpic la lingvistică, materie la care se pregătește singur, în timpul său liber. Alexandru Guțoiu va reprezenta județul Gorj la faza națională a acestui concurs.

received_1785360538382337

Alexandru este unul dintre elevii care fac cinste învățământului din municipiul Motru. Îi place matematica, fizica, programarea. La fiecare dintre aceste materii, adolescentul se pregătește cu sârguință. Zilele trecute, Alexandru Guțoiu a aflat că s-a calificat la faza națională a Olimpiadei de Lingvistică, materie la care copilul se pregătește singur, acasă.

Din Gorj, la faza națională, s-au calificat câte doi elevi din clasele VII-XII. Subiectele la acest concurs sunt comune pentru clasele IX-XII. Este o materie dificilă, însă elevul este foarte pasionat și îi dedică destul de mult timp. „Naționala se ține la București, data încă nu s-a stabilit. Din clasa a VI-a particip la Olimpiada de Lingvistică și în fiecare an am luat premiu, iar în clasa a VII-a m-am calificat la națională.

La București, la faza națională, l-am cunoscut pe Solomon Marcus și discursul pe care ni l-a ținut, m-a motivat să lucrez mai mult. Doamna profesoară de limba română, Corina Georgescu, și domnul profesor de matematică, Rușeț Nicolae, m-au susținut foarte mult.

Subiectele nu au fost ușoare, timpul nefiind suficient pentru rezolvarea lor, de data aceasta. Lingvistica este o cale logică de înțelegere a mecanismului de funcționare a limbilor, fundamentat pe «studiul sțiintific al limbajului omenesc» (Andre Martinet spunea acest lucru). Nu este o materie care se studiază la școală, ține mai mult de gândirea logică. M-am pregătit singur, acasă”, a spus elevul Alexandru Guțoiu.

 

14222202_1728405884077803_5828174005489654381_n sigla1

Ce spunea academicianul Solomon Marcus despre această olimpiadă 

Solomon Marcus (1925-2016) a fost un academician român de prestigiu, care a publicat zeci de cărți. Domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica și lingvistica computațională. Solomon Marcus a studiat și lingvistica, semiotica, filosofia. „Olimpiada de lingvistică trebuie înţeleasă ca un pariu pe care încă nu l-am câştigat, dar pe care ne ambiţionăm să îl câştigăm, un pariu că putem într-adevăr să educăm noile generaţii în spiritul unei solidarităţi între umanistică şi ştiinţele exacte”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.