În satul Rugi, din comuna Turcineşti, găsești un adevărat paradis al pomilor fructiferi. Aici, indiferent de anotimp, frumusețea peisajelor îți umple sufletul de fericire și liniște și îl fac pe orășean să uite de zgomotul și grijile cotidiene. An de an, la Turcinești, chiar în Rugi, se organizează „Ziua Cireșului”, tocmai pentru a cinsti acest aspect al vieții localnicilor.
Din municipiul Târgu-Jiu până în comuna Turcineşti nu faci mai mult de 20 de minute cu maşina. Satul Rugi este situat între dealuri, iar vara, încă de la intrare, zăreşti sătenii care îşi aşteaptă clienţii cu numeroase coşuri pline de fructe proaspete şi frumoase. Cireșele de Rugi sunt renumite, iar unii localnici au chiar și 300 de cireși în livadă. Potrivit sătenilor și autorităților locale, satul Rugi și meleagurile sale sunt o zonă minunată pentru creșterea acestui pom fructifer. „La noi este o tradiţie: fiecare sătean are în ogradă pomi fructiferi, cireşi, peri, meri sau caişi, de toate. Pe perioada asta de criză ne prin bine aceşti pomi, pentru că vindem în fiecare an de sume frumoase. Orăşenii apreciază fructele de aici, pentru că sunt naturale 100%. Şi nici nu le dăm scump”, a spus o localnică.
Mai și iunie, propice pentru coacerea cireșelor
De cum vine vara, sătenii din Rugi participă cu mic şi mare la culesul cireşelor galbene, negre sau roşii, în funcţie de sezonul de coacere. Gustoase şi naturale, ele sunt căutate de cei care cunosc importanța pentru organism a fructelor 100% bio. Nu există gospodărie sau bucată de teren pe care să nu fie cel puţin un cireş. Atunci când începe recoltarea cireşelor, ploaia este cel mai mare duşman al locuitorilor din satul Rugi. Din păcate, în ultima perioadă ploile puternice le pun bețe în roate localnicilor, care își culeg cireșele cum prind vreme bună. „De mici suntem implicaţi în activitatea asta şi fructele pentru noi sunt cea mai de preţ comoară. Fie le vindem, fie le folosim pentru a prepara rachiu, ţuică şi altele. Toţi am fost proprietari şi înainte de 1989 pentru că a fost zonă necooperativizată şi mergeam la piaţă cu cireşe, cum mergem şi acum. Dacă nu putem să mergem la piață la Târgu-Jiu sau la Petroșani, le cumpără samsarii de la poartă“, a povestit nea Grigore.
Pentru mulţi săteni din Rugi, cireşele reprezintă o afacere profitabilă, din comercializarea lor scoţând bani frumoşi. „Facem şi noi în gospodărie compot şi dulceaţă, mai avem în cămară de anul trecut. Aşa suntem învăţaţi, să avem grijă de pomii noştri de pe urma cărora putem trăi. Vindem de câteva milioane în această lună. Nu mai mergem la piaţă, vin oamenii la noi şi le dăm direct din curte, de la poartă. Este mai bine, într-un fel, dar sunt şi dezavantaje: obţinem un preţ mai mic aşa”, a spus nea Mitică din Rugi. Toamna, la Rugi se coc strugurii şi gutuile şi merele. „Este un loc în care sunt foarte mulţi pomi fructiferi. De toate modele, de care avem grijă şi de pe urma cărora facem bani.
Nu vă închipuiţi câtă grijă trebuie să avem de aceşti pomi”, a spus un alt sătean.
Rugi-cireşarul ţării
Pe raza comunei Turcineşti există cel mai mare bazin de cultură a cireşului din România. Hectare întregi de teren cultivat cu pomi fructiferi, iar în cele trei sate componente, Cartiu, Rugi şi Turcineşti, se produc zeci de tone de cireşe anual (dacă anul este bun). Este o muncă extrem de grea şi foarte periculoasă: te urci în cireş, alegi fructele coapte, ai grijă să nu le striveşti. Cireşele din Turcineşti-Rugi sunt ecologice 100%, cei mai mulţi dintre producători nestropind pomii niciodată. „Solul pe care au crescut aceste soiuri este mai mult decat ideal, depăşind optimismul specificaţiilor tehnice din cărţile de profil”, spun reprezentanții DADR Gorj.