Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un nou medic face parte din echipa Dermasense, clinica specialistului Oana Corobea. Doctorul Oana Andreea Enache vine la Târgu Jiu de două ori pe săptămână pentru a trata pacienții cu afecțiuni la nivelul pielii. Aceasta este medic specialist în Dermato-venerologie la Policlinica „Buna Vestire” Craiova, iar colaborarea de la Târgu Jiu a luat naștere ca urmare a unei prietenii care s-a format cu medicul Oana Corobea la diversele conferințe medicale unde cele două s-au întâlnit. Dermatologul Oana Andreea Enache a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, iar rezidențiatul l-a urmat în domeniul Dermato-venerologie în cadrul SCJU Craiova, domeniu în care activează și în momentul de  față. Aceasta este, de asemenea, doctorand în cadrul UMF Craiova. Astfel, cu pasiune și profesionalism, Oana Andreea Enache reușește să vindece pacienții care suferă de boli de la cele mai simple, până la afecțiuni grave precum cancerul de piele.

Rep: Cum a început colaborarea cu Dermasense?

Oana Andreea Enache: Colaborarea cu Dermasense a început în luna septembrie 2017. Pe Oana am cunoscut-o în anul 2014, la Belgrad, când am participat împreună la un Master Class privind cancerele cutanate.  În ultimii ani, ne-am întâlnit destul de des, la congrese, conferințe, workshopuri. De aici, până la colaborarea noastră nu a fost decât un pas. Profesional vorbind, avem aceleași obiective, viziuni asemănătoare asupra a ceea ce dorim să construim pentru pacienții noștri.

Rep.: De ce ați ales dermatologia?

Oana Andreea Enache: Am ales dermatologia pentru că mi s-a părut cea mai frumoasă și complexă specialitate. Sunt câteva argumente logice pentru a susţine acest lucru.  În primul rând,  dermatologia are legături strânse cu majoritatea specialităților,  multe dintre afecțiunile sistemice debutând prin manifestări cutanate. De asemenea, sunt o mulțime de ramuri ale dermatologiei pe care le poți aprofunda pe rând: dermatologia clasică, chirurgia dermatologică, oncodermatologia, dermatopediatria, dermato-estetică,  psihodermatologia. O viață întreagă de descoperit noutăți! Specialitatea noastră este, după cum am spus, o specialitate complexă, cu multe implicații interdisciplinare. Bolile dermatologice sunt de cele mai multe ori sursă de disconfort şi nelinişte pentru bolnav şi, uneori, induc un sentiment de culpabilitate în relaţia cu cei apropiaţi. Amintind că imaginea corporală are influenţă netă asupra calităţii vieţii, nu vreau decât să subliniez complexitatea actului terapeutic dermatologic. Cel ce îngrijeşte bolnavul cu afecţiuni cutanate trebuie să aibă răbdare, pasiune pentru ceea ce face, să manifeste înţelegere faţă de cel în suferinţă. Modelarea unei asemenea înclinaţii se face în timp.

Rep: Ce servicii oferiți pacienților din Târgu Jiu?

Oana Andreea Enache: Consultațiile si tratamentele efectuate în clinica Dermasense acoperă toată patologia dermatologică, venerologia, dermatologia pediatrică și chirurgia dermatologică. De asemenea, prevenirea şi depistarea cât mai precoce a cancerelor cutanate, reprezintă un obiectiv primordial.  În Oltenia, s-au raportat cele mai multe cazuri de astfel de tumori din întreaga țara, incidența fiind într-o continuă creștere.

Rep.: Stiu că lucrați și în Craiova. Spuneți-mi, vă rog,  unde mai practicați profesia?

Oana Andreea Enache: În Craiova îmi desfășor activitatea la Policlinica „Buna Vestire” de aproximativ doi ani. De asemenea,  sunt doctorand în cadrul  Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, tema de studiu fiind cancerele cutanate.

Rep.: Daca ar fi sa o luați de la capăt ați alege tot acest domeniu de activitate? De ce?

Oana Andreea Enache: Facem de multe ori în viață alegeri fără să știm unde ne va duce destinul. Medicina este cea mai frumoasă meserie din lume, cu provocări și satisfacții pe măsură. Dar nu poate fi făcută bine dacă nu-ți place. Este nevoie de răbdare, de muncă multă, trebuie să citești și să cauți atunci când ceva nu ți se pare în regulă.  Din fericire, am avut onoarea să lucrez alaturi de dl profesor univ. dr Virgil Pătrașcu în cei patru ani de rezidențiat, OMUL care m-a îndrumat în dermatologie și de la care am învățat foarte multe.  Acum știu că, indiferent de domeniul în care activezi, importantă este pasiunea pentru lucrul bine făcut. Cu siguranță, dacă ar fi să o iau de la început aș urma aceeași cale!

Rep.: Care au fost cele mai grave cazuri ce au ajuns în atentia dumneavoastră și pe care le-ați tratat?

Oana Andreea Enache: Nu există afecțiuni simple, toate trebuie tratate cu aceeași seriozitate și importanță. Cele mai grave cazuri tratate consider ca au fost cancerele cutanate.  Surprinzator, foarte multe persoane nu cunosc mai nimic despre cancerul de piele și despre vizita anuală care ar trebui făcută pentru a evalua eventualele semne  apărute după expunerea excesivă la soare. Un număr însemnat de cazuri se prezintă tardiv la medic cu tumori extinse reprezentând adevărate provocări privind managementul reconstrucţiei estetice după exereza tumorală. Societatea Romana de Dermatologie a raportat o creștere alarmantă a cancerelor de piele, în special în rândul tinerilor. Scopul nostru, ca medici dermatologi, este de a depista precoce  leziunile cu potențial malign sau a tumorile maligne în stadiul incipient. De aceea, am și ales ca temă pentru lucrarea mea de doctorat carcinomul bazocelular, cel mai frecvent tip de cancer cutanat. Susținem necesitatea educării populației, încercând să subliniem posibilitatea de depistare precoce a leziunilor și modalitățile terapeutice existente în România și la nivel mondial.

Rep.: Am observat ca ați participat la un congres internațional?

Oana Andreea Enache: Da, este vorba de al 26-lea Congres al Academiei Europene de Dermato-Venerologie care a avut loc la Geneva în luna septembrie. În cadrul congresului au fost prezentate date actuale privind mecanismele patogenice și progresele terapeutice referitoare la o vastă patologie cutanată: infecții, boli alergice, boli autoimune, psoriazis, cancere cutanate.  Am participat la numeroase congrese, traininguri, workshopuri interne şi internaţionale sub îndrumarea celor mai buni specialişti în domeniu. Pentru mine, participarea şi prezentarea de lucrări stiinţifice la conferinţe şi congrese naţionale şi internaţionale reprezintă un mod de perfecționare continuă. Mă întorc, de fiecare dată, cu noi cunoștințe și tehnici moderne de tratament, pe care le implementez în munca mea de zi cu zi, cu rezultate care îmi aduc o mare satisfacție.

Rep.: Cum arată o zi sau o săptămâna din viața dumneavoastră?

Oana Andreea Enache: Ziua mea de lucru este de 10-12 ore, începe de dimineața, de la ora 8:00, până seara târziu. Și această zi de lucru nu trece oricum, la întâmplare, ci pe baza unei organizări riguroase a timpului. Duc o viață echilibrată, cu practicarea unor sporturi (chiar dacă doar puține mai încap în programul meu), cu mici hobby-uri, precum lectura, călătoriile sau muzica.

Rep.: Ați avut vreodată senzația că vreți să renunțați la această profesie, dat fiind că medicina este un domeniu de activitate solicitant?

Oana Andreea Enache: Sigur, mulți considera că a trăi toată viața ca medic dedicat meseriei ar putea să nu fie calea cea mai bună de urmat. Și s-ar putea să aiba, de fapt, dreptate atunci când spun că avem o singură viață și că în această viață nu trebuie doar să muncim. Un medic trebuie să fie dedicat în totalitate profesiei sale, trebuie să ofere timp, energie, nopți nedormite etc. Pe lângă acestea, să nu uităm de încărcătura emoțională enormă atunci când avem de-a face cu patologie severă. Eu, însă, vreau să-mi respect promisiunea pe care am făcut-o atunci când mi-am ales această meserie, în această ţară.

Rep: Cand vă găsesc pacienții la Târgu Jiu  și cum se pot programa?

Oana Andreea Enache: La Târgu Jiu, programul meu de consultații este vinerea și sâmbăta. Pentru mai multe informații și programări, pacienții pot suna la 0763.116.846.

Pagina de Facebook a Clinicii Dermansense Târgu Jiu:    https://www.facebook.com/clinicadermasense/

Medicul Oana Corobea                                           Medicul Oana Andreea Enache

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.