Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ion Sichitiu este unul dintre remarcabilii militari ai armatei române, care a avut un rol important în Primul Război Mondial. Acesta a fost chiar comandantul lui Ion Antonescu, după care a deținut chiar o funcție de ministru. Generalul Ion Sichitiu a ajuns să fie condamnat la zece ani de detenție grea într-o închisoare comunistă.

Ion Sichitiu s-a născut la 19 februarie 1878, în satul Rugi, din apropierea municipiului Târgu Jiu. A urmat gimnaziul l-a urmat la Liceul „Tudor Vladimirescu”, iar în anul 1899, a absolvit Liceul Militar Craiova ca şef de promoţie, cu gradul de sublocotenent.

Ion Sichitiu a urmat, între 1904-1905, cursuri de specializare în Germania, la Charlottenburg. Nu s-a oprit aici și a continuat să se pregătească, astfel că a absolvit Şcoala Superioară de Război şi a fost avansat la gradul de căpitan, după care a activat în Marele Stat Major al Armatei a 9-a, cu gradul de locotenent- colonel.

A activat în Primul Război Mondial şi a primit felicitări din partea generalului rus de brigadă Tarakonov, pentru felul în care s-a achitat de sarcini. „Muncitor neobosit, totdeauna amabil şi plin de tact, lt. col. Sichitiu s-a bucurat, în timpul celor 8 luni pe care le-a petrecut printre noi, de stimă şi ataşamentul general. Despărţindu-ne în prezent de lt. col. Sichitiu, îi aduc, în numele armatei, recunoştinţa noastră vie pentru munca foarte utilă în colaborare şi îi urez cea mai mare reuşită în cursul carierei sale”.

Ion Antonescu s-a aflat în subordinea generalului Sichitiu

Ion Sichitiu a continuat să avansaze și să aibă o carieră militară de succes. A devenit general de divizie în anul 1932, pentru ca mai apoi să ajungă general de corp de armată. A condus Divizia I Piteşti, unde l-a avut în subordinea sa pe generalul Ion Antonescu, viitorul mareşal.
„În 1935, a publicat lucrarea «Conducerea trupelor», în calitate de profesor la Şcoala de Război, actualmente Academia de Înalte Studii Militare“, arată dr. Constantin Lupescu, în volumul „Biografii sentimentale”.

Condamnat de regimul comunist la temniţă grea

În anul 1942, Ion Sichitiu a activat ca ministru al Agriculturii în guvernul militar al lui Ion Antonescu. Din acest motiv, regimul comunist care s-a instalat la putere l-a arestat în anul 1947.

„Având în vedere că, din depoziţiile martorilor audiaţi în apărare, rezultă că acuzatul a fost un element distins al oştirii, că a aprobat pe gen. Iacobici când acesta a demisionat, întrucât nu a voit să angajeze grosul armatei dincolo de Nistru, că a demisionat din guvern, spunând că războiul este o aventură a fostului mareşal, că s-a oferit să ajute pe martorul Grunfeld Adolf, pentru că acesta să nu fie internat în lagăr, ceea ce a şi obţinut. (…) Acuzatul Ion Sichitiu, general pensionar, urmează să fie condamnat la 10 ani de temniţă grea…, trei ani detenţie riguroasă … degradare civică zece ani şi confiscarea averii în folosul statului, cu titlu de despăgubiri civile”, se arată în sentinţa de condamnare.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.