Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gparaianuorjeanul Barbu Pârâianu este unul dintre cei mai de seamă militari din armata română. Școlit în Germania, el  a fost unul dintre eroii din Primul Război Mondial, fiind decorat cu cele mai înalte medalii și înaintat la excepțional la gradul de general. A devenit comandantul Jandarmeriei și l-a arestat în două rânduri pe Nicolae Ceaușescu. 

Barbu Pârâianu s-a născut în comuna Vladimir, județul Gorj. A fost fiul moșierului Ioniță Pârâianu, unul dintre înaintașii săi fiind întemeietorul Mănăstirii Polovragi. S-a dedicat din tinerețe carierei militare și a absolvit Liceul Militar din Craiova, după care a îmbrăcat uniforma de sublocotenent de vânători.

A fost trimis să se specializeze la Școala Militară de la Linz, din Germania, fiind văzut ca un militar de perspectivă. S-a întors în țară și a participat la luptele din Primul Război Mondial. Barbu Pârâianu a fost luat prizonier. A reușit să evadeze și să se alăture unei grupări care era condusă de Vasile Chilian. Acesta  a reușit să organizeze trecerea peste linia frontului în Moldova a peste 2.000 de foști prizonieri români, printre care s-a numărat și Barbu Pârâianu. Informații aduse de aceștia despre dispozitivul trupelor Puterilor Centrale au avut o mare importanță în organizarea contraofensivei din vara anului 1917.

Condamnat la moarte

Barbu Pârâianu a continuat să activeze în rețeaua lui Chilian, care se ocupa de recuperarea militarilor români căzuți prizonieri.  Barbu Pârâianu a fost capturat din nou de către germani, fiind condamnat la moarte alături de alți șase camarazi. A fost întemnițat în închisoarea din Focșani până la executarea sentinței, dar a reușit din nou să evadeze.

„Observând că celula alăturată a devenit liberă, ocupantul ei fiind executat, avea zăvoarele mai slabe, Pârâianu s-a adresat santinelei germane să fie trecut acolo. Vorba lui politicoasă, exprimată într-o germană ireproșabilă, l-a impresionat pe militarul german, care i-a satisfăcut dorința. În toiul nopții, căpitanul sfărâmă zăvoarele ușii și reuși să evadeze din închisoare, salvându-și viața. Pentru a nu prins, căpitanul s-a îndreptat îmbrăcat în haine zdrențuite, trecând în mare taină din județ în județ, până în nord-estul județului Gorj, în comuna Polovragi, unde străbunicul său, boierul Danciu Pârâianu, construise o mănăstire“, notează profesorul Vasile Bobocescu. Barbu Pârâianu s-a ascuns la fostul său coleg de școală din comuna Polovragi, fiind ascuns în casa unui consătean, unde a stat ascuns timp de un an.

Decorat cu cele mai înalte ordine și medalii

Gorjeanul  a reușit să treacă în secret în Moldova și să ajungă la unitatea din care făcuse parte. A luptat, apoi, pentru eliberarea teritoriului românesc și la reluarea controlului asupra provinciilor istorice. Pentru curajul de care a dat dovadă în luptă, dar și în celelalte situații dificile în care s-a aflat, a fost decorat cu cele mai înalte ordine și medalii ale vremii și a fost avansat până la gradul de general.

Numit de regele Carol al II-lea comandant al Jandarmeriei

Barbu Pârâianu a fost numit prin decret de către regele Carol al II-lea inspector general al Jandarmeriei Române, funcție pe care a ocupat-o în perioada 1934-1937. A desfășurat acțiuni ample de combatere a mișcărilor radicale, așa cum erau cele comuniste sau legionare. Militantul comunist de atunci, Nicolae Ceaușescu, a fost arestat în două rânduri de Jandarmeria condusă de Pârâianu, în vara anului 1934 și în anul 1935. După venirea comuniștilor la putere, pentru că mulți dintre ei avuseseră de-a face cu acesta, generalul Pârâianu a fost arestat și întemnițat, alături de alți colegi din jandarmerie. A fost supus unui crud regim de teroare, care i-a agravat starea de sănătate și i-a grăbit sfâșitul.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.