Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Revolta minerilor din Motru a fost comemorată, ieri, când s-au împlinit 36 de ani de la una dintre cele mai importante mișcări anticomuniste din istoria României. Printre participanți s-a  numărat chiar și unul dintre minerii de atunci care au participat la revoltă. Constantin Soare a venit din județul Olt, unde trăiește în prezent, pentru a participa la manifestarea care a avut loc în municipiul Motru.

Ieri s-au împlinit 36 de ani de la revolta anticomunistă din Motru. Manifestarea a fost organizată de Primăria Motru și s-a desfășurat la Casa de Cultură. La această acțiune au fost prezenți istorici, profesori, elevi, mineri.

Constantin Soare, în vârstă de 60 de ani, a fost unul dintre cei care au participat la protestul anticomunist, El a fost considerat unul dintre capii revoltei și a fost arestat și condamnat la închisoare.

Avea atunci doar 24 de ani și ajunsese în Motru în urmă cu puțin timp, pentru că se îndrăgostise de o fată pe care a întâlnit-o pe litoral, unde lucra ca ospătar. Își amintește că se trăia foarte prost și că în magazine nu se mai găsea mai nimic de mâncare. „Erau un oraș cu oameni foarte triști, cu o atmosferă apăsătoare. Munca era una grea. M-am angajat și eu la mină la subteran. Nici zacuscă nu se mai găsea prin magazine“, povestește fostul miner.

Mii de mineri au protestat în centrul orașului Motru

Minerii nu au mai putut răbda foametea și lipsurile, mai ales că se raționalizase și pâinea. Trei maiștrii și-au manifestat nemulțumirea și au fost reținuți de Securitate. A fost momentul de solidaritate și de revoltă al minerilor, care au venit în centrul localității pentru a le cere socoteală autorităților. „7.000 de oameni s-au strâns în fața sediului Miliției, Consiliului Popular și al Securități.

Am făcut parte dintr-o comisie din partea minerilor care să verifice dacă cei trei maiștri erau în sediul Miliției și Securității din Motru și în ce stare se află. Un căpitan mi-a pus pușca mitralieră la cap și mi-a spus să le spun oamenilor prezenți că cei trei sunt acolo și sunt bine.

Când am ieșit, primele cuvinte pe care le-am spus au fost că suntem mințiți și colegii noștri nu mai sunt acolo. A urmat o acțiunea de forță a minerilor, care au smuls cu mâinile gratiile de la uși și ferestre și au ocupat clădirea. Am auzit pentru prima dată acolo strigându-se : „Jos Ceașescu“ și „Jos Comunismul“. A fost o solidaritate fantastică“, povestește Constantin Soare.

A doua zi, trupele de Securitate au înăbușit revolta, iar 8 mineri au fost reținuți și, apoi, condamnat la 8 ani de închisoare.

Constantin Soare, distins cu o plachetă de onoare

Constantin Soare a primit din partea conducerii Primăriei Motru o plachetă de onoare. La eveniment a fost prezent și istoricul Gheorghe Gorun, care a cercetat revolta din 1981 și a publicat o lucrare pe această temă. Istoricul a primit, de asemenea, o distincție din partea Primăriei Motru.

„A fost un moment foarte important din istoria orașului nostru și mă bucur că alături de noi se află și unul dintre cei care au participat atunci. O parte dintre ceilalți mineri condamnați la închisoare nu se mai află printre noi sau sunt bolnavi și nu pot fi transportabili. Acești oameni merită respectul nostru pentru curajul de a se ridica împotriva unui regim opresiv“, a spus primarul municipiului Motru, Gigel Jianu.

Elevii din Motru au realizat mai multe desene despre revolta minerilor de la Motru din anul 1981.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.