Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Concursul Național de Creație și Literatură „Marin Preda – pe urmele Moromeților”, ediția a X-a și a XVI-a, este organizat de către Inspectoratul Școlar Județean Teleorman și Școala Gimnazială Marin Preda, Siliștea Gumești, desfășurându-se între 24 iulie și 5 august. Concursul se desfășoară de-a lungul a două secțiuni: una pentru elevii din ciclul gimnazial și alta pentru liceeni. În lucrarea „Destinul se scrie în flori de cireș”, Antonia Latu, olimpica în vârstă de 14 ani, a atins problematica omului de geniu care, fiind neînțeles de umanitate, se refugiază în ceea ce îi aduce împlinire.

Concursul Național de creație literară „Marin Preda – Pe urmele Moromeţilor…” a avut drept scop atât omagierea marelui scriitor național Marin Preda, cât și valorificarea potențialului artistic și creator al elevilor de liceu. La acest concurs național au participat mai mulți elevi din județul Gorj, pe podium fiind Antonia Latu – premiul I și Andreea Ciocioi de la CNET – locul II. La clasa a X-a, gorjeanca Sandra Cornoiu a luat premiul III, iar Lorena Panduru – clasa a XI-a – premiul III. Antonia Latu este din municipiul Motru și a absolvit clasele I-VIII cu media 10. Acum este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „George Coșbuc”, la profilul matematică-informatică.

În clasa a VIII-a, Antonia Latu a participat la Olimpiada națională de limba latină și a obținut un premiu special. Acum a adăugat în palmaresul său un nou premiu important! „La Concursul național de creație am participat la a doua secțiune, cea care a presupus redactarea de către elevi a unei povestiri/nuvele sau a două schițe, cu tematică liberă. Sinceră să fiu, din clasa a V-a tot mă găsesc printre cuvinte, dar mai personal și mai matur, scriu din clasa a VII-a. În principiu, am încercat să abordez în lucrarea «Destinul se scrie în flori de cireș» problematica omului de geniu care, fiind neînțeles de umanitate, se refugiază în ceea ce îi aduce împlinire și o evadare profundă din realitate. De asemenea, este prezentată relația personajului principal, Toma, un scriitor și filosof cu aspirații și convingeri neobișnuite pentru cei din jurul său, cu celelalte tipologii și trăsături umane, de altfel toxice, (spre exemplu, aroganța și indiferența părinților cu privire la adevăratele sale dorințe)”, a spus Antonia Latu pentru Revista Cult-ura.

 

Gândirea profundă a unui copil de 14 ani

Antonia impresionează prin felul său de a fi, gândirea sa profund matură, dar și prin cunoștințele pe care le are în literatură, limbi străine, dar și alte domenii. Opera sa din concursul național de creație a fost una foarte apreciată de profesorii din juriu. „Ceea ce a constituit punctul culminant al creației «Destinul se scrie în flori de cireș» a fost găsirea sau, mai degrabă, regăsirea unui confident după multele chipuri ale «celor care nu înțeleg», implicit întâlnirea acestuia cu un călugăr aparte în gândire, care, cu ajutorul lui Toma, reușește să se elibereze de ceea ce nu îi satisface setea de cunoaștere și pornește spre propriul lui tărâm de nicăieri, sau, mai personal spus, «acel ocean în ale cărui valuri merită să mori». Între cele două personaje, având filosofii aparte, moduri diferite de a recepta viața (deși, pe parcurs, se găsesc atât de asemănătoare prin scopul ultim pe care îl au) și puterea de a gândi și judeca lucrurile subliniate de-a lungul dialogului dintre aceștia, se stabilește o strânsă legătură. Așadar, tema Dumnezeu și omul apare într-un mod mai personal, transpunându-mi concepțiile despre acest subiect în mentalitatea celor doi, abordând această idee mai puțin din punct de vedere religios, și mai mult din punctul de vedere a însemnătății unice a lui Dumnezeu în inimile oamenilor. Și, în final, legătura titlului cu florile de cireș se datorează dorinței protagonistului de a-L simți pe acel Autor al vieții sale în tot ceea ce-l înconjoară, asemănând aceste flori cu oamenii, care, deși cu nenumărate riscuri, își deschid aripile și pornesc pe drumul lor spre cunoaștere, spre descoperirea a ceea ce sunt și a ceea ce sufletul lor poate crea!”, a mai afirmat olimpica Antonia Latu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.