Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

mausoleuMonumentul funerar în care își petrece somnul de veci Ecaterina Teodoroiu va fi scanat de Institutul de Optoelectronică, în vederea realizării unui proiect de reabilitare. Mausoleul nu ar fi fost niciodată restaurat, iar intemperiile vremii au făcut ca acest monument atât de important din punct de vedere istoric să se degradeze. Proiectul de restaurare ar putea impune deschiderea mormântului

Sarcofagul a fost realizat de către artista Miliţa Pătraşcu, ucenică a lui Brâncuşi, fiind construit din travertin italian, având dimensiunile 2.90 pe 1.60 metri şi înălţimea de 2.10 metri. Construcția are forma unui sarcofag, fiind așezat pe un suport cu trei trepte. Acesta va fi investigat pentru a se interveni în procesul de degradare.

„Primăria municipiului Târgu-Jiu, ca proprietar al acestui mausoleu, consideră că în perioada următoare este necesară o investigație asupra mausoleului pentru că lucrurile, pentru genul acesta de lucrări stau de maniera următoare: se face o expertiză de către specialiști,  ne dorim să fie o investigație non-invazivă, așa cum facem la operele lui Brâncuși, la fel să facem și la acest mausoleu.  Ulterior, toate datele pe care le avem o să le punem la dispoziția unor specialiști, pentru a realiza proiectul de restaurare.

Problema se  pune în felul următor legat de acest mausoleu, el nu este doar o lucrare de artă, așa cum  vedem noi în exterior, realizată de Milița Petrașcu, el este, de fapt, un mormânt, are înăuntru o criptă.

Iată, deja apar și alt gen de investigații pe care  trebuie să le facem. Știind capacitatea Institutului de Optoelectronică și având în vedere colaborarea cu acest institut, tehnica de care dispune, ne dorim să scanăm la suprafață cu laser, la nivel de microni, de moleculă, mausoleul.

De asemenea, vrem să facem și o scanare radar în interior pentru că specialiștii au spus că trebuie să știm exact structura  acestui mausoleu și să știm exact cum se prezintă în acest moment. Dacă necesită să fie desfăcut, trebuie  să știm cum o să facem acest lucru, să nu întâmpinăm probleme.

Conform  legii, în momentul în  care avem un proiect de restaurare, realizat de specialiști, întâi facem analizele necesare și apoi  apare etapa de execuție care se face numai în baza unor avize care se obțin de la Primăria municipului Târgu-Jiu, avizul comisiei de  specialiști din Ministerul Culturii”, a declarat Adrian Tudor, viceprimar al municipiului Târgu-Jiu.

Autoritățile vor să amplaseze o cruce lângă sarcofag
Până în prezent, potrivit  viceprimarului, monitorizarea monumentului funerar s-a făcut doar prin intermediul unor fotografii realizate periodic. Autoritățile intenționează să amplaseze și o cruce la mormântul eroinei de la Jiu, întrucât aceasta nu există în momentul de față.

„La fel ca și în cazul operelor lui Constantin Brâncuși, monitorizarea s-a făcut cu tehnologie empirică, am putea spune. În urma  colaborării pe care o avem cu Institutul Național de Optoelectonică, putem să facem niște analize care ne vor spune exact ce trebuie făcut pentru restaurarea acestui mausoleu. Nu știu dacă a avut loc  vreodată o restaurare a acestui mausoleu, tocmai de aceea avem și noi, ca prioritate, o astfel de acțiune. Am încercat să găsim sprijin și la Ministerul Culturii și la Institutul Național al Patrimoniului pentru a aloca fonduri acestui proiect, dar toți ne-au precizat că primul pas este investigația de care discutam mai devreme”, a mai precizat Adrian Tudor, viceprimar al municipiului Târgu-Jiu.

Viața eroinei, dăltuită pe monumentul funerar
mausoleu-trecutEcaterina Teodoroiu, pe numele său real Cătălina Toderoiu, a trecut în eternitate la data de 22 august 1917, în timpul bătăliei de la Varniţa şi Muncelu. Eroina care a devenit legendă a fost împușcată de două ori în piept.

Osemintele acesteia au fost aduse cu un vagon care, aflat în Gara de Nord, a fost acoperit cu flori și îmbrăcat în tricolor. Acestea au poposit întâia oară la București, acolo unde cortegiul funerar a parcurs străzile în ropotele de aplauze ale celor prezenți la eveniment. Abia la data de 9 iunie 1921, cu ocazia sărbătoririi lui Tudor Vladimirescu, au fost aduse la Târgu-Jiu rămăşiţele pământeşti ale femeii legendă Ecaterina Teodoroiu. La eveniment a luat parte şi Octavian Goga, poet şi om politic, acesta însoţind cortegiul funerar.

Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu“ a fost ridicat mai târziu, în perioada 1935-1936. Scene din copilăria eroinei de la Jiu pot fi admirate pe o parte a monumentului funerar, iar pe latura opusă a fost realizat un moment în care Ecaterina Teodoroiu salutată cercetaşii din rândurile cărora a făcut parte. Celelalte două feţe o prezintă pe Eroina de la Jiu în război: pornind la atac şi la sfârşitul vieţii, când este purtată pe braţe de soldaţi spre locul de veci.

În colțurile mausoleului se află femei îmbrăcate în straie naționale, acestea ținând în mână câte o cunună de lauri pentru faptele brave ale eroinei care își găsește odihna veșnică în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.