Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Oportunităţile de intrare pe piaţa muncii sunt, totuşi, numeroase pentru absolvenţi. Aceştia au şanse decente la angajare, potrivit unui studiu realizat de Smartree, unul dintre marii lideri de pe piața Resurselor Umane. Nu pentru toţi la fel, însă.

„Politehnica, Limbile Străine şi chiar Medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte uşor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, aceşti tineri sunt şi cel mai bine plătiţi, încă din primul an de activitate. Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoi ie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânar care vorbeşte fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, aşa cum reiese din studiul făcut în 2016.

Anul acesta, preferinţele studenţilor rămân aproape neschimbate faţă de 2016. În topul facultăţilor, se află limbile străine, medicina și acele specializări care le oferă studenţilor un job stabil şi un salariu atractiv: „În anul meu sunt în jur de 500 de studenți, dar împarțiți pe diferite grupe (combinații de limbi), în grupa mea de germană-engleză suntem în jur de 35. Desigur, piața muncii are o mulțime de oferte de joburi, decent plătite, la care nu ți se cere multă experiență, poate chiar deloc în unele cazuri. Îți cer doar să știi foarte bine o limbă străină, iar cu cât cunoști mai multe, cu atât mai mare îţi va fi salariul la încadrare”, mărturisește Maria Pop (studentă, anul I, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Germană-Engleză, Universitatea particulară Titu Maiorescu din București).

„Sunt şanse multe de angajare prin spitale”

În timp ce unii studenţi preferă să lucreze în domeniul limbilor străine, alţii se gândesc serios să îşi facă o carieră în medicină: „Consider că sunt șanse destul de multe de angajare prin spitale, laboratoare de analiză, poți face cercetare… acum suntem cam 40-50 în an, din care puțini ajung să termine, și mai puțini fac master. Deci șanse sunt de a găsi ceva pe piața muncii, daca ești bun în ceea ce faci”, declară cu puțină ironie pe buze Mădălina Ionela Bugeanu (studentă la Facultatea de Biologie, specializare Biochimie, Universitatea din București).

Statistica făcută de Eurostat pe anul 2016 arată că rata șomajului la nivelul UE este de 5.1% pentru cei din ciclul învăţământului superior, pe când în România rata șomajului este de 3.1%. Tendința ratei șomajului este în scădere și pe parcusului lui 2017, iar studenții pot fi entuziasmați când își caută de lucru.

Alexandru Enache

Domenii cu rată mare de angajabilitate

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.