Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Autoritățile locale de la Târgu-Jiu vor monta până la sfârșitul anului camere video de supraveghere în parcurile care adăpostesc operele lui Constantin Brâncuși. Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, a declarat că vor fi montate camere video mult mai performante, care vor fi conectate la dispeceratul Poliției Locale. Până la sfârșitul anului, va avea loc licitația și ar trebui să înceapă și montarea acestor camere de supraveghere.

2605042425_ed9af1b16d1

Centrul de Cultură „Constantin Brâncuşi”, din subordinea Primăriei Târgu-Jiu, are deja fonurile financiare necesare pentru a demara, în perioada următoare, acţiunea de montare a mai multor camere de supraveghere în cele două parcuri din municipiu, care adăpostesc operele lui Brâncuși. Până la sfârșitul anului, conducerea Centrului Brâncuși va organiza o licitaţie publică pentru desemnarea firmei care se va ocupa de montarea camerelor. Potrivit celor de la Primăria Târgu-Jiu, investiţia se va ridica la circa 59.000 lei.

„Centrul Brâncuşi deja are alocate sumele necesare către Serviciului de Investiţii al Primăriei Târgu-Jiu pentru a începe montarea camerelor de supraveghere în jurul operelor. Este un proiect care, conform legii, trebuie aprobat şi de Poliţie şi de alte instituţii ale statului.

Urmează ca până la finele anului să aibă loc licitaţia şi să înceapă montarea, este un proiect destul de greoi fiindcă nu poţi să tragi fire prin tot Parcul Coloanei, este mai greoi, dar se va realiza. Se va merge pe camere care focalizează, camere care se învârt la 180, 360 de grade şi care vor fi legate cel puţin în dispeceratul Poliţiei Locale”, a spus Adrian Tudor.

În vara acestui an, când la Târgu-Jiu au revenit specialiștii de la Institutul de Optoelectronică București, autoritățile au anunțat această intenție. Pentru a spori securitatea operelor, conducerea Centrului Brâncuși a discutat cu cei de la Institut pentru a afla dacă se vor putea monta și senzori în apropierea capodoperelor.

627x0

Unii turiști și nu numai, nu respectă operele

Specialiştii din cadrul Institutului de Cercetare în Optoelectronică au efectuat în perioada 4-12 iulie investigaţii amănunţite asupra operelor brâncuşiene.

„Campania aceasta m-a impresionat poate cel mai mult pentru că am ajuns să observăm, prin analizele pe care le-am făcut, urme ale trecerii vizitatorilor. Materialele cele mai des «folosite» de turişti: gumă de mestecat şi băuturi cu coloranţi.

Dacă restauratorii se luptă să limiteze îmbătrânirea naturală, este aproape de neconceput să trebuiască să ne luptăm şi împotriva unor astfel de cauze”, spunea, în vară, Roxana Rădvan, expert în cadrul Institutului de Cercetare în Optoelectronică.

Tot pentru a preveni deteriorarea operelor de către cei care nu îi cunosc importanța, Doru Strâmbulescu intenționează să realizeze un regulament de vizitare al Parcurilor care adăpostesc operele, care va fi supus aprobării CL Târgu-Jiu.

Strâmbulescu spunea că va fi elaborat un set de reguli simple şi clare pentru turişti, astfel încât operele să fie cât mai mult protejate.

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.