Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gorjeanca Luiza Nebancia a fost admisă la Southwest University din China și va studia limba chineză timp de un an sau chiar doi, la Beijing, la „Language and culture University”. După ce va învăța limba din această țară, tânăra va începe cursurile propriu zise ale facultății. În reportajul de mai jos puteți afla cum au fost pentru Luiza, o elevă excepțională, primele zile în China și ce va face ea în continuare.

luiza-nbvȘi-a dorit să studieze în China și a reușit! Excepționala Luiza Nebancia a fost admisă la o universitate din China și va sta aici cel puțin cinci ani. Tânăra, în vârstă de 18 ani, va studia în China grație unei burse primite de la Guvernul acestei țări.

Ajunsă aici, Luiza Nebancia a reușit să își găsească și un loc de muncă la un after school, demonstrând, încă o dată, că va lupta să își împlinească visurile! Și-a dorit să studieze în China, considerând că această experiență o va ajuta să își clădească un viitor strălucit.

„E fascinant aici! Am ajuns în China în urmă cu 17 zile. Aveam să simt cu adevărat ce înseamnă o cultură, o limbă, o civilizație, o lume diferită de cea pe care o cunoșteam. Beijing-ul este într-adevăr nucleul istoric al Chinei! Aici se află Palatul de vară, Orașul Interzis, Marele Zid Chinezesc, Templul Soarelui, Piața Tiananmen, Templul Raiului, Templul lui Confucius. Chinezii sunt niște oameni minunați, dispuși să te ajute mereu, neașteptând ceva în schimb. Sunt oameni mândri și iubesc să vorbească despre țara lor. (…)

Mâncarea din China nu are nicio legătură cu mâncarea chinezească din țară! Sunt gusturi, ingrediente și moduri de preparare diferite. Îmi place foarte mult, deoarece este foarte diversificată, la fiecare masă sunt peste 10 feluri de mâncare servite pe o masă rotundă. Ceaiul chinezesc este foarte popular. Se bea înainte, în timpul mesei și după masă. Aproape că nu am văzut pe nimeni bând cafea”, a spus, pentru Cult-ura, Luiza Nebancia.

luiza

De ce limba chineza?

Acum, că a început facultatea, Luiza Nebancia va face tot ce va putea pentru a învăța cât mai repede limba chineză. Un an  va studia doar limba, mai apoi apucându-se de studiile din domeniul științelor comunicării.

„Întodeauna am fost pasionată de limbile străine. În prezent cunosc cel mai bine limba engleză și limba spaniolă (nivel experimentat), apoi limba italiană (nivel avansat). Limba chineză reprezintă o mare provocare pentru mine. Am ales să învăț această limbă pentru că este cea mai vorbită din lume și pentru că a fost desemnată una dintre cele mai complexe, grele.

Programul de la facultate este unul încărcat, iar profesorii au cerințe mari, deoarece câțiva dintre noi suntem aici să studiem limba doar pentru un an sau doi, urmând ca după să începem programul de licență sau master. Însă prin muncă totul este posibil”, a afirmat studenta.

luiza-nebancia-1

Și-a găsit un loc de muncă

Tânăra a participat la un concurs de burse de la guvernul chinez, unde a concurat cu persoane care au aplicat pentru master și doctorat, neținându-se cont de faptul că unele dintre ele aplicau pentru facultate și altele pentru master sau doctorat.

Luiza Nebancia a fost singura nominalizată de către agenția intermediară și de către partea română pentru facultate, restul doar pentru master sau doctorat. Deoarece bursa oferită de Guvernul chinez nu acoperă toate cheltuielile, fata a decis să își caute un loc de muncă. La nici două săptămâni de la sosirea în China, Luiza deja s-a angajat:

„Am aplicat pentru un job într-un afterschool pentru a preda limba engleză unor copilași (7-10 ani ). Am fost chemată pentru o demonstrație. Fiecare candidat a avut 30 de minute la dispoziție pentru a desfășura o lecție pentru copilași. În sala de clasa se aflau părinții copiilor, două doamne profesoare de limba engleză și domnul director. Am avut emoții mari deoarece în România am lucrat cu copilași în calitate de voluntar, niciodată nu am avut acest rol. În cele din urmă, analizându-mi dosarul personal și bazându-se pe cele văzute, aceștia au hotărât ca eu să le predau copilașilor, neținând cont de faptul că nu am studiile necesare”, a povestit Luiza.

luiza-nebancia-2

Îi este greu departe de casă și familie

Fiind foarte departe de casă și de familie, Luizei nu îi este deloc ușor, însă se va concentra pe studiu. ține legătura cu familia sa cu ajutorul internetului și așa își mai alină, în fiecare seară, dorul!

„Da, este greu! Deoarece sunt departe de familie, iar facultatea la care studiez acum este una din cele mai importante facultăți din China, fiind, de asemenea, cunoscută la nivel internațional ca și una dintre cele mai bune facultăți de limbi străine, așadar și cerințele sunt pe măsură. Însă iubesc ceea ce fac acum, iubesc China!”, a spus Luiza Nebancia.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.