Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Când am început să fac schița acestui editorial mi-am pus întrebarea: de ce avem nevoie  de cultură? Pentru mine, cultura înseamnă viață şi spirit liber.  Cultura creează personalități și identități ! Nimic altceva nu te schimbă mai mult în bine şi nu te sensibilizează mai mult decât cultura. Cu toții avem nevoie de cultură  pentru a ne deschide orizonturile către diversitate, autenticitate și mai ales universalitate.

Încă din antichitate oamenii s-au raportat la cultura ca la un bun ce avea sa se dovedească peste timp a fi o moștenire incomensurabilă pentru omenire.

În acest articol aş vrea să mă raportez la nevoia de cultură de la nivel local unde o găsesc ca fiind extrem de importantă pentru păstrarea autenticității zonei geografice la care facem referire, promovarea valorilor locale, cât și a oamenilor de cultură care aduc un plus valoare comunității.

Avem nevoie de cultură pentru că fără cultură suntem lipsiți de identitate , cultura îmbunătățind calitatea vieții atât la nivel individual, cât și la nivel comunitar, ajutându-ne în acelaşi timp să nu devenim ființe banale uşor de manipulat.

Faptul că am fost binecuvântați să ne naștem și să trăim  într-o zonă plină de istorie, cultură și peisaje fermecătoare , a făcut ca influențele să se armonizeze într-un caracter aparte al arhitecturii laice, al artelor și al meșteșugurilor.

Dar ce facem să ne cinstim valorile? Cum le promovăm și le oferim respectul cuvenit? Cum facem diferența între profesioniști și oportuniști?!
În primul rând cred că trebuie să reușim să scăpăm de vechile metehne: de prostie, de orgoliu, de invidie, de nepăsare, de mentalitatea „Să moară capra vecinului!”

Este timpul să ne întoarcem la adevaratele valori pe care copiii noștri trebuie să le deprindă: curaj, onestitate, perseverență, generozitate, bunătate, bunăvoință, iar istoria locului în care ne aflăm nu duce lipsă de adevarate modele.

Gorjul ne-a dat de-a lungul timpului o serie de oameni de cultură de nivel național și internațional, care ne fac mândrii să exclamăm că suntem mândri că suntem gorjeni.

Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu, Tudor Vladimirescu, Iosif Keber, Sergiu Nicolescu, Maria Lătărețu, Horațiu Mălăele, Mihai Țopescu și lista poate continua cu mulți oameni valoroși pe care i-a dat acest județ.

Ce facem să creem un brand în jurul acestor titani?  Ne punem în starea de a ne depăși condiția și a pune Gorjul pe harta culturală a lumii?

Cultura creează valori și simboluri, iar noi trebuie să ne raportăm la acele simboluri nicidecum la pseudovedete apărute peste noapte, din dorința senzaționalului și al cancanului.
Cultura este un fenomen social care îşi exercită,  influenţa  asupra vieţii materiale a societăţii, determinând dinamica de ansamblu a progresului social.

În zilele noastre suntem copleșiți de o avalanșă de pseudovedete apărute ca „ciupercile după ploaie”, cu sau fără studii sau talent, astazi toata lumea cântă și dansează, toata lumea este ridicata la rangul de „vedetă tv”.

Deja a devenit un șablon la nivel național: „vedeta” apărută peste noapte, care ține de un anumit tipar, persoană publică cu o expunere media consistentă care în lipsa altor calități compensează cu multă gălăgie, vorbind multe ore în șir fără a spune nimic, dar care ușor, dar sigur, a ajuns un punct de reper pentru tânăra generație.

Dar ce facem sa ne promovăm adevaratele valori, adevărații oameni de cultură și modele pentru copiii noștri? Cum reacționăm la adevăratul act cultural?

De cele mai multe ori acțiunile culturale de mare tinută sunt lipsite de suportul autorităților locale sau a mass mediei locale sau naționale, care se rezumă la a participa la tot felul de sindrofii  decât să ia parte și să încurajeze actul cultural de calitate și să susțină adevărații creatori de frumos.

Oamenii de cultură au devenit de-a lungul timpului ambasadori ai locurilor din care provin, aceștia păstrează şi promovează cultura şi tradiţiile naţionale, fiind recunoscuţi pentru talentul lor atât în ţara pe care o reprezintă, cât şi la nivel internaţional, dar mai puțin în localitățile de origine!

A venit timpul să promovăm artiștii contemporani, pictorii, sculptorii  regizorii, actorii, muzicienii  care ar trebui să ocupe un loc de cinste în comunitățile de unde provin, ei reprezentând anumite valori etice, mai ales acei artiști care nu sunt produsul echipelor de branding și PR, și care în marea majoritate a situațiilor sunt artiști independenți care își susțin munca din resurse proprii și fără un alt ajutor.

Aici ar trebui sa intervină autorităților locale, prin programe și strategii  publice de susținere a culturii  și a actului cultural de calitate.

Este extrem de importantă  dezvoltarea unei oferte cultural-creative adaptate nevoilor comunităților, aceasta din urmă ajutându-í pe artiștii care nu sunt dispuși să facă compromisuri și care încearcă să supraviețuiască pe o piață a actelor culturale de slabă calitate, să urmeze și să aducă un plus valoare comunității din care fac parte.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.