Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În ultimii ani, cultura din România a suferit din cauza neglijenței și lipsei de susținere din partea autorităților și a societății în general. Tot mai des se întâmplă ca instituțiile culturale să fie uitate sau să aibă parte de reduceri de buget, iar impactul este unul devastator.

Artiștii au început să anuleze spectacole sau proiecte culturale, vrând astfel să tragă un semnal de alarmă. Din păcate, aceste acțiuni afectează nu doar mediul artistic, ci și publicul și comunitatea în ansamblu. Un exemplu recent este situația de la Filarmonica din Sibiu, unde artiștii au anulat un spectacole din cauza problemelor financiare.

Acest lucru nu face decât să sublinieze fragilitatea sectorului cultural din România și lipsa de sprijin pentru această industrie vitală. Cultura nu ar trebui să fie văzută doar ca un lux sau un moft, ci ca o parte esențială a dezvoltării unei societăți și a formării unei identități naționale puternice. Este important ca autoritățile să conștientizeze importanța investiției în cultură și să acorde atenția cuvenită acestui domeniu.

Cultura nu ar trebui să fie sacrificată atunci când este vorba de economisirea banilor, întrucât aceasta are un impact semnificativ asupra turismului, educației, coeziunii sociale și a stimei de sine a unei națiuni. Prin susținerea și promovarea culturii, România ar putea să-și consolideze imaginea la nivel internațional, să încurajeze creativitatea și inovația și să ofere oportunități noi pentru artiști și creatori de conținut.

Cultura este o resursă neprețuită care merită să fie protejată și încurajată, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți mai civilizate, armonioase și prospere. Este important ca autoritățile să conștientizeze importanța investiției în cultură și să acorde atenția cuvenită acestui domeniu.

Și dacă vorbim despre bani, ar trebui să vorbim și despre politic. Știu, politicul nu ar trebui să intervină în actul cultural, dar cam asta se întâmplă. Vedem peste tot directori de instituții numiți politic, unii dintre ei neavând tangență cu acest domeniu, vedem directori de instituții dați afară pe motiv ca au altă culoare politică, vedem artiști trași pe tușă că nu se aliniază astrelor. Cam asta se întâmplă prin țara noastră…

Și ca de final…dacă vrem să avem un domeniu cultural bine organizat, atunci trebuie ca sumele de bani alocate să fie mai mari, nu mai mici cum se întâmplă acum, artiștii să fie respectați, iar politicul să-și vadă de treaba sa, având multe domenii de care ar putea să se ocupe…și nu prea o face.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.