Liceanul de geniu al Gorjului! A participat la trei faze finale ale olimpiadelor școlare de unde s-a întors cu medalii. „A fost aurul absolut al județului Gorj”

Liceanul de geniu al Gorjului! A participat la trei faze finale ale olimpiadelor școlare de unde s-a întors cu medalii. „A fost aurul absolut al județului Gorj”

- in Reportaj, Romania civila, Slider
1
91 vizualizari

Vlad Țîr, în vârstă de 16 ani,  este considerat una dintre cele mai mari speranțe ale învățământului din Gorj. Liceanul de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” a reușit o perfomanță remarcabilă și rar întâlnită: s-a calificat la trei etape naționale ale olimpiadelor școlare, de unde s-a întors și cu medalii. Liceanul este acum în clasa a X-a, dar în primul an de liceu a obținut medalia de aur la olimpiada națională de fizică și medalia de bronz la olimpiada națională de informatică.

Vlad Țîr ne spune cum a reușit să obțină aceste performanțe deosebite la trei materii diferite. „Secretul este munca și este cunoscut de toată lumea și mai constă în a face ceea ce îți place. Contează mai mult calitatea, nu cantitatea. Este foarte important să-ți optimizezi timpul pentru ca totul să iasă foarte bine”, ne explică Vlad.

Liceanul a început să studieze informatica abia din clasa a IX-a. Într-un timp scurt, el a reușit să atingă o performanță deosebită, cu sprijinul profesorului de infomatică Eugen Nodea. „Domnul profesor Eugen Nodea m-a chemat în laboratorul de informatică, mi-a arătat anumite lucruri și am observat că-mi plac și am continuat pe această direcție. Lui Vlad i-a plăcut cel mai mult olimpiada de informatică, pentru că totul s-a desfășurat pe computer: „Olimpiada de informatică a fost mai interesantă decât celelalte, pentru că tot concursul s-a desfășurat pe calculator. Mi-a plăcut mai mult. Mai particip și la diferite concursuri online de informatică. Subiectele de la olimpiada de fizică au fost de cea mai mare dificultate, dar am reușit să fac față cu brio la toate cerințele”, mai spune olimpicul la trei discipline școlare.

Vrea să se axeze pe informatică și matematică

Pe viitor, Vlad își dorește să se axeze pe fizică și informatică. Liceanul ne spune că matematica și fizica îl ajută să înțeleagă mai bine informatica, domeniu către care vrea să se orienteze în viitor: „Informatica este o matematică pe calculator și am nevoie de foarte multă matematică pentru a o aplica în informatică”.

Matematica a fost prima disciplină care l-a atras pe Vlad din școala generală. „Profesoara mea din clasa a V-a, Cristiana Prunariu, a fost cea care m-a îndrumat și încurajat. Am participat la concursuri chiar din anul respectiv și am obținut locul IV la etapa județeană de matematică, iar în clasa a VI-a am ocupat aceeași poziție, dar, în plus, am reușit să mă calific la faza națională a olimpiadei de fizică, unde am obținut medalie de bronz. De atunci, am început să studiez mai serios la fizică, iar în anul următor am obținut la etapa națională medalia de aur, iar în clasa a VIII-a a câștigat medalia de argint“, ne transmite Vlad. Acesta a obținut alte premii importante în acest an: a ocupat locul I la olimpiada județeană de matematică, locul I la olimpiada județeană de fizică și locul I la olimpiada județeană de informatică. „A fost, dacă vreți, aurul absolut, al județului Gorj”, a precizat profesorul Eugen Nodea, profesor de informatică și dirigintele lui Vlad.

„Profesor de informatică și dirigintele lui Vlad”

Eugen Nodea,  recunoaște că Vlad este un mic geniu care va ajunge la performanțe de excepție: „Vlad s-a apucat de informatică în luna septembrie a anului trecut și a ajuns, deja, la o performanță foarte importantă. El s-a bătut în acest an la olimpiadă cu elevi care fac informatică de la patru-cinci ani. Este un mic geniu, mic datorită vârstei, și nu a capacităților pe care le are. O performanță este cu atât mai importantă, dacă este obținută dintr-un județ mic”.

Vlad a reușțit să participe la cele mai puternice olimpiade din țară, unde nivelul cerințelor este foarte ridicat „Este un copil extrem de isteț, prin prisma faptului că este calificat olimpiade pe științe exacte, și nu oricare. Probabil că sunt cele mai tari olimpiade de la nivel național. Este un copil făcut și format pentru performanță. Vlad este un copil genial și sunt mândru că l-am găsit, că îl pregătesc și că-i sunt diriginte”, a mai adăugat Eugen Nodea, care este profesor coordonator al lotului României la informatică.

1 Comment

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.