Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Belgianca Marie Paule Carels, care deține o fabrică de ciocolată în comuna Crasna, nu se mai ocupă singură de afacere. De aproximativ un an, soțul ei, Boris Jean Pierre Weyssow, un fost cercetător în domeniul nuclear şi colaborator al mai multe universităţi de prestigiu din Europa, trăiește alături de ea în satul Buzești, ascuns între dealuri, și se ocupă de afacerea dulce, unică în județul Gorj.

IMG_0557

„A ieșit la pensie și a venit alături de mine. Muncim mult. Mai pleacă, dar mai rar. Este în România de peste un an“, ne spune Marie Paule Carels.  Boris se ocupă mai mult de partea de gestiune și o lasă pe soția sa, de profesie ciocolatier, să se ocupe de realizarea produselor din ciocolată.

Situație tristă, constatată de către belgianul Boris

Lui Boris îi place să trăiască în satul Buzești și nu-i este dor de viața din capitala Europei, Bruxelles. „Viața în Crasna este interesantă și frumoasă. Zona este frumoasă și aerul curat. Oamenii sunt calzi, prietenoși și respectuoși“, a spus fostul cercetător. Acesta a constatat și o situație foarte gravă în mediul rural: îmbătrânirea populației și depopularea satelor: „Populația este îmbătrânită. Trebuie ca organizarea să fie mai bună, iar localnicii să-și găsească de lucru în propriile sate“.

Are șase angajați 

Marie Paule Carels este mulțumită de afacerea pe care o derulează și produsele din ciocolată încep să fie din ce în ce mai mult apreciate: „Afacerea merge bine și se dezvoltă. Avem comenzi pentru diferite unități din București, Craiova, Slatina. Este vorba de magazine de delicatese, care comandă produse în mod frecvent de la noi. Sunt clienții noștri fideli. Mai primim cereri din partea unor firme care vor să le facă angajaților cadouri“. În cadrul firmei lucrează șase persoane, patru la fabrică și două la magazinul din Târgu Jiu.

„Aici este casa noastră“

Marie Paule Carels are vârsta de 58 de ani și s-a stabilit în Gorj în urmă cu cinci ani, când a deschis în comuna Crasna o fabrică de ciocolată belgiană. Și-a cheltuit economiile de-o viaţă pentru un nou început în România. Marie Paule Carels a fost profesoară de pian timp de 20 de ani, iar apoi a urmat o şcoală de ciocolatier şi a lucrat într-o fabrică. Marie Paule Carels şi soţul ei au ţinut să trăiască într-un mod autentic românesc, aşa că şi-au construit o casă tradiţională, numai din piatră şi lemn, cu pridvor mare. Aceasta nu se mai gândește să plece vreodată din România: „Aici este casa noastră și ne simțim bine. Nu mai plecăm în Belgia“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.