Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

IMAG0161Alexandru Ciocan este un tânăr inteligent, din municipiul Motru, care prin munca depusă, a reușit să intre al 11-lea la Facultatea de Inginerie Aerospațială București. Peste 200 de tineri din toată țara au fost admiși. Deși are doar 18 ani, Alexandru are planuri mari de viitor: vrea să lucreze la compania franceză Airbus, „unul din cei mai mari producători mondiali din domeniul aerospațial”, fie să lucreze la „o agenție spațială și să contribuie cu ceva la colonizarea unor alte planete, în scopul supraviețuirii speciei noastre”! Un interviu despre pasiune și dorințe de viitor care vor avea la bază multă muncă.
Reporter: Sunteți din Motru. Acolo ați copilărit?

Alexandru Ciocan: Am 18 ani și da, am copilărit in Motru. Încă de mic am dezvoltat pasiuni pentru domeniile cele mai diverse, precum literatura, muzica, limba engleză, astronomia și, desigur, aviația. Însă acest lucru nu m-a împiedicat să mă bucur de perioada copilăriei.

Rep.: Ce ne puteți spune despre familia dvs?

A.C.: În afară de părinții care m-au susținut în tot acest timp, din familia mea mai fac parte și cei doi frați. Fratele meu, în vârstă de 14 ani va începe în această toamnă studiile liceale la Colegiul Național „George Coșbuc”, profilul matematică-informatică, iar sora, în vârstă de 6 ani, va începe să cunoască tainele învățăturii, trecând în clasa întâi.

IMAG0112Rep.: Tot la Motru ați urmat primii ani de școală. Unde? Ce liceu ați absolvit?

A.C.: Cei 12 ani de școală i-am petrecut în trei școli diferite, în Motru. Ciclul primar l-am urmat la Școala Sf. Ioan (actual, Școala Generală Nr. 1), iar pe cel gimnazial la Școala Generală Nr. 2. Cursurile liceale le-am urmat la Colegiul Național „George Coșbuc”, profil matematică-informatică, unde am avut parte de profesori deosebiți care ne-au pregătit foarte bine pentru cursurile superioare și pentru viață, în general.

Rep.: De-a lungul anilor de liceu ați participat la olimpiade sau concursuri școlare? Ce rezultate ați avut?

A.C.: În timpul anilor de liceu am participat la olimpiadele de chimie și fizică, reușind să obțin o mențiune la etapa județeană a olimpiadei de fizică în clasa a X-a.

Rep.: Ce ne spuneți despre examenul de bacalaureat? Ce medie finală ați avut? A fost dificil?

A.C.: Examenul de Bacalaureat de anul acesta nu a fost prea dificil, însă l-am absolvit cu media 9.35, eu având așteptări mult mai mari de la mine. Consider că examenul de Bacalaureat, în general, nu este unul dificil și orice absolvent de liceu care a fost atent măcar la explicațiile profesorilor din timpul orelor de curs ar trebui să fie capabil să obțină o medie de trecere la acest examen.

IMAG0179Rep.: Când ați decis să urmați cursurile Facultății de Inginerie Aerospațială?

A.C.: Decizia finală de a urma cursurile Facultății de Inginerie Aerospațială am luat-o în clasa a XI-a, după ce am analizat alte eventuale opțiuni favorabile pentru mine.

Rep.: De ce ați luat această decizie?

A.C.: Dorința mea inițială a fost să urmez o facultate de astronomie, însă după câteva căutări am aflat că nu există o astfel de facultate în România, și cum eu nu am dorit să urmez cursurile facultății într-o altă țară, am renunțat la această idee.

În scurt timp, am fost atras de ideea de a deveni pilot comercial și am devenit pasionat de aviație, industria aeronautică și spațială, acest fapt fiind potențat și de pasiunea mea deja existentă pentru astronomie. Dar deoarece costurile pentru obținerea unei licențe de pilot comercial sunt destul de ridicate, am căutat o alternativă care să mă mențină în acest domeniu, ajungând astfel la Facultatea de Inginerie Aerospațială.

Totuși, decizia aceasta nu am luat-o din dorința de a absolvi o facultate și a obține un loc de muncă, ci tot din pasiune, dorind să aflu cât mai multe despre proiectarea, construcția și funcționarea construcțiilor aerospațiale.

IMAG0150Rep.: Cum a fost admiterea? De când ați început să vă pregătiți?

A.C.: Admiterea a constat în două examene, primul la algebră si analiză matematică și cel de al doilea la fizică, ambele cu un grad nu prea ridicat de dificultate. Pregătirea pentru admitere am început-o în clasa a XII-a, în paralel cu pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, și a constat în rezolvarea anumitor probleme și a subiectelor date la admitere în anii precedenți. Nu am depus foarte mari eforturi pentru aceste examene de admitere și, totuși, am reușit să obțin poziția a 11-a din 219.

Rep.: Ce specializare urmați?

A.C.: Până în anul III, toți vom urma aceleași cursuri, aparținând trunchiului comun, și urmând ca în anul III să fim repartizați pe specializări. Acest trunchi comun ne va oferi cunoștiințe de bază în matematică, informatică, mecanică, electronică, și multe alte materii necesare acestui domeniu.

IMG_20160722_133206Rep.: Ce planuri de viitor aveți? Ce vă doriți după absolvirea facultății?

A.C.: Sunt sigur că nu voi obține postul sau posturile dorite imediat după terminarea facultății, însă am două mari planuri pentru viitor. Fie să lucrez la compania franceză Airbus, unul din cei mai mari producători mondiali din domeniul aerospațial, fie să lucrez la o agenție spațială și să contribui cu ceva la colonizarea unor alte planete, în scopul supraviețuirii speciei noastre.

Rep.: Ce viitor credeți că ați putea avea în România?

A.C.: La momentul actual, România nu oferă oportunități prea mari în domeniul aerospațial, comparând cu marile companii din străinătate. Totuși, cel mai probabil, primul post pe care îl voi obține va fi în România, sperând că pe parcurs, cu câștigarea experienței, voi reuși să lucrez la una din companiile menționate. Observ că persoanele aflate la conducerea țării doresc o investiție în acest domeniu și m-ar bucura să obțin în țară un post cu condiții comparabile cu cele din străinătate, însă, în absența acestor condiții, lucratul în afara țării este o opțiune favorabilă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.