Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cetatea Medievală a SeverinuluiUnul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Mehedinți este Cetatea Medievală a Severinului. Fortificația are o vechime de peste 600 de ani, a fost cea mai importantă redută strategică de pe Dunăre, iar pentru cucerirea ei au luptat ungurii, valahii și turcii. Față de alte administrații publice locale din țară, cea din Drobeta Turnu Severin a înțeles importanța acestui obiectiv turistic, l-a restaurat apelând la fonduri europene, iar acum cetatea poate să fie vizitată.

Față de alte fortificații din țară, Cetatea Severinului are o istorie particulară. Rolul și importanța sa au fost preponderent militare, comerțul fiind dificil din cauza poziției geografice, dar și a faptului că a fost stăpânită într-o succesiune permanentă, când de regii Ungariei, când de voievozii din Muntenia.

Cetatea se găsește pe strada Portului, dar cel mai simplu de ajuns la ea este de pe Bulevardul Carol, coborând pe lângă Palatul Culturii. Este foarte simplu de găsit, deoarece în zonă se află multe indicatoare care indică acest obiectiv turistic, o bilă albă pentru administrația publică locală din Severin.

Cu toate că-n această cetate s-a investit foarte mult, din păcate parcul din apropierea sa lasă de dorit. Chiar dacă acesta este întreținut destul de bine, ar merita mai multă atenție din partea celor care se ocupă de el, acesta fiind încă nereabilitat. Băncile sunt greu de găsit, iar vegetația este neîngrijită.

Lucrările de execuție au durat aproximativ 5 ani, iar pe perioada derulării lor au fost descoperite arme, oseminte, armuri, ceramică, dar și fântâna din mijlocul cetății.

Revenind la Cetatea Severinului, subiectul acestui material, vă pot spune că acest loc este încărcat de istorie, iar zidurile sale ascund povești istorice care definesc poporul român. Panourile din interiorul acestui obiectiv turistic sunt pline de informații, iar pe ele se poate citi de exemplu despre Andrei al II-lea al Ungariei și înființarea aici a Banatului de Severin. Sau mai puteți citi despre cavalerii ioniți și despre retragerea lor când cetatea rămâne în bătaia tunurilor tătare, bulgărești și turcești.

Tot de pe panourile din interiorul cetății puteți afla despre Bănia Severinului, care a fost înființată aici de Mircea cel Bătrân, dar și despre acordul semnat cu Sigismund al Ungariei privind restaurarea zidurilor de la această cetate.

Din păcate, în anul 1526 Cetatea Severinului și-a găsit sfârșitul, când a fost invadată de Soliman Magnificul, pe timpul lui Neagoe Basarab. Singurul lucru care a mai rămas în picioare după acest an fiind Turnul lui Sever, înalt de peste 22 de m, lung de 9 m și lat de 2,5 m.

Exact cum vă ziceam și la începutul materialului, după 500 de ani, în anul 2010, cetatea a fost reconstruită de către administrația publică locală, cu ajutorul fondurilor europene. Lucrările de execuție au durat aproximativ 5 ani, iar pe perioada derulării lor au fost descoperite arme, oseminte, armuri, ceramică, dar și fântâna din mijlocul cetății.

În ultimii an, în acest loc s-au organizat festivaluri medievale, proiecţii de film, lansări de carte, spectacole de teatru sau concerte de muzică.

Este un loc ce merită să-l treceți în agenda voastră și să-l vizitați când aveți ocazia.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.