Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Caravana „GO Romania!” a ajuns vineri, 30 iunie, la Gorj, mai exact pe Transalpina! În perioada 26 iunie-9 iulie, mai mulți turiști polonezi, iubitori ai vechilor autoturisme românești Dacia, străbat  în caravană teritoriul mai multor județe din România. În Gorj, prima oprire a fost pe Transalpina la Stâna Ștefanu, unde au mâncat tocan, mămăligă și brânză, iar pe 1 iulie, caravana va ajunge la Târgu-Jiu. „Echipa a ajuns în județul Gorj după o provocare mare, TRANSAPLPINA, unde am avut parte de o primire inedită din partea Consiliului Județean. (…) După primirea oficială a urmat o masă tradițională la o stână situată tocmai în vârful muntelui”, a spus George Negrea, președintele Asociației „Drum Bun” Satu Mare.

În capitalele de județ în care caravana face câte o oprire are loc și expunerea autoturismelor Dacia (modele 1100, 1300 și 1310) și Polski Fiat. „GO Romania!” are scopul de a reface simbolic traseul parcurs de turiștii polonezi spre litoralul Mării Negre în anii ’70-’80 ai secolului trecut. Iniţiativa organizării caravanei „GO România” aparţine ambasadorului român la Varşovia, Ovidiu Dranga. „Venim de la Hunedoara, suntem într-o caravană auto compusă din 14 automobile. Cea mai veche este din 1973 și cea mai nouă 1985. Se găsesc foarte greu piese, majoritatea pieselor sunt contrafăcute! Vorbim despre autoturisme Dacia (modele 1100, 1300 și 1310) și Polski Fiat. Este ocazia perfectă pentru a aduce împreună două asociații participante, care reunesc iubitorii din Polonia ai vechilor autoturisme românești Dacia (Asociația ‘Drum Bun’ din Cracovia și Satu Mare), respectiv Polski Fiat”, a spus George Negrea, președintele Asociației „Drum Bun” Satu Mare.

 

Bucate tradiționale la Stâna Ștefanu

Turiștii polonezi au fost întâmpinați de autoritățile județene din Gorj la Stâna Ștefanu de pe Transalpina. Primiți cu tradiționala pâine și sare, băcița Mărioara Băbu de la Stâna Ștefanu și familia sa așteptându-și oaspeții în straie populare! Turiștii au mâncat din bucatele pregătite de băcița Mărioara Băbu. Încântați de tocanul de oaie și vițel, brânza și de mămăliga la ceaun, dar și de siropul de brad, turiștii polonezi au promis că și la anul vor reveni în Gorj, pe cea mai înaltă șosea din Europa! „Sperăm să revină turiștii polonezi în România și la anul și le mulțumesc că au ales Transalpina și le mulțumesc că au venit și în Gorj! Le vom arăta ospitalitatea gorjenească și sunt sigur că la anul vom avea mult mai multe grupuri de turiști polonezi în Gorj! (…) Îmi amintesc cu nostalgie de ultima mea mașină, care a fost Olcit și acum am văzut unul care funcționează perfect! Îi admir pe toți, au înțeles cum să păstreze lucrurile noastre, sunt de admirat!”, a afirmat Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj.

„Echipa a ajuns în județul Gorj după o provocare mare, TRANSAPLPINA, unde am avut parte de o primire inedită din partea Consiliului Județean. Caravana a fost întâmpinată de către prefectul județului Gorj, Florescu Ciprian; președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu și de cei doi vicepreședinți, Muja Nicolae și Nichifor Gheorghe. După primirea oficială a urmat o masă tradițională la o stână situată tocmai în vârful muntelui. Autoturismele au făcut față traseului fără probleme grave! Sâmbătă, gorjenii ne vor putea admira în orașul Târgu Jiu, la paradă”, a spus George Negrea, președintele Asociației „Drum Bun” Satu Mare.

Îndrăgostiți de autoturismele vechi

Polonezii și românii care conduc vechile autoturisme Dacia și Polski Fiat au fost foarte încântați de Transalpina și de tot ce au văzut până acum în caravana „GO Romania!”, prin orașele în care au oprit și nu numai. „Îmi plac foarte mult autoturismele vechi Dacia și este plăcut să călătoresc cu aceste mașini, care au un suflet care nu există în mașinile moderne. Peste patru zile vom ajunge pe litoral. Este un drum nostalgic! Părinții mei și eu, când eram copil, la începutul anilor ’80, veneam la Mamaia la mare, la Marea Neagră. Atunci veneam cu Polski Fiat, acum ma duc cu Dacia. Este o maşină bună, din anul 1983, consumă 7 litri la suta de kilometri, faţă de Polski Fiat, care consumă 10 litri. Sunt foarte mulţumit de ea. (…) Prin astfel de acţiuni, noi încercăm să convingem cât mai mulţi turişti polonezi să viziteze România. Există anumite preconcepții despre România şi vrem să schimbăm aceste percepţii”, a declarat Preşedintele Asociaţiei „Drum Bun” din Cracovia, Michal Sowa. „Este o călătorie excelentă! Nu este foarte veche mașina mea, este din 1990, are motor de 2.2, benzină, în 4 trepte și este o provocare să o conduc. Călătorim opt oameni în ea. Transalpina este mai dificil ca traseu, dar mă descurc! Trebuie să știi să o răcești, mai oprești (…)”, a spus unul dintre polonezii din caravană. „Călătoresc ca și pasager, am avut emoții, uneori este sau pare puțin periculos! Dar îmi place foarte mult! Cea mai frumoasă experiență de până acum. Peisajul este extraordinar de frumos pe Transalpina”, a spus o studentă din Cracovia. Seara de vineri, turiștii au petrecut-o în Rânca, unde autoritățile județene le-au pregătit, cu ajutorul artiștilor de la „Doina Gorjului”, o seară cu specific gorjenesc!

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.