Călătorește cu mine! Destinația lunii ianuarie ne duce pe culmile celei mai frumoase stațiuni montane –  Chamonix – Mont Blanc din Franța

Călătorește cu mine! Destinația lunii ianuarie ne duce pe culmile celei mai frumoase stațiuni montane –  Chamonix – Mont Blanc din Franța

- in Călătorește cu mine, Slider
362
0

Destinația lunii ianuarie ne duce pe culmile celui mai spectaculos vârf de munte al Europei, locul unde aventura începe prin Alpi, în stațiunea Chamonix – Mont Blanc din Franța.

Masivul de graniță al munților Alpi, Mont Blanc, atinge înălțimea maximă de 4.810 metri și se află la granița  dintre regiunile Haute-Savoie (Franța) și Valle d’Aosta (Italia).  Mont Blanc a fost cucerit pentru prima dată de către doi alpiniști amatori, doctorul Michel Paccard și ghidul Jacques Balmat în anul 1786. De asemenea, prima femeie care a ajuns pe vârful său a fost Marie Paradis în anul 1808, iar în anul 1877 a pășit și primul român pe Mont Blanc, geologul Radu Porumbaru, care este menționat și în vechea Carte de Aur de la sediul Clubului Alpin Francez Chamonix.

Chamonix este un adevărat magnet pentru împătimiții de sporturi extreme și unul dintre cele mai importante orașe din vecinătatea Mont Blanc-ului. Se situează pe râul Arve și este una dintre cele mai de top stațiuni montane turistice din Europa. De asemenea, se laudă cu cea mai lungă pârtie de schi din lume, de aproape 24 km -Vallée Blanche.  Străbătând drumul până aici ne putem bucura de frumusețea pe care ne-o dăruiește natura: stâncile cenușii, pajiștile de un verde smarald ce devin albe cu cât înaintăm spre Mont Blanc și satele tradiționale ce ne induc o stare de fericire, nerăbdare și entuziasm de-a privi totul de jur împrejur pentru a memora acest miracol pământesc. Te simți ca într-un ținut fermecat unde natura crează continuu, spiritul Crăciunului este pretutindeni, iar vibrația pozitivă o întâlnești la fiecare pas. Clientela acestei stațiuni este internațională, tocmai de aceea regăsim tot ceea ce ne dorim de la  hoteluri, cabane, restaurante, terase până la magazine cochete.

Cele mai importante obiective turistice sunt:

Mer de Glace (Marea de gheaţă) –  cel mai mare ghețar din Franța cu o suprafață de 32 de km pătrați, lățimea variează între 700 și 1950 de m, iar grosimea de la 200 la 400 de metri. Acest ghețar și-a croit drumul spre Valea Chamonix, sub Masivul Mont Blanc prin confluența a trei mici ghețari. Totodată, datorită trenului mic și roșu dar special, Montenvers – Mer de Glace, ne urcă la o altitudine de 1913 metri printr-un peisaj de poveste ce are parcă pe fundal colindul O, brad frumos. Această linie ferată montană funcționează încă din anul 1908. Frumusețea pe care o întâlnim de-a lungul traseului este de-a dreptul uimitoare, fiindcă ne oferă o panoramă asupra întregii stațiuni Chamonix.

Aigueille du midi – o terasă aflată la poalele Alpilor – de unde putem admira Mont Blanc – denumit și La Dame Blanche (Doamna Albă) de către francezi și Il Bianco (Un alb) de către italieni. Și-a câștigat acest renume datorită panoramei albe și strălucitoare ce tronează deasupra întregii Europe, la propriu. Peisajul de basm te surprinde la o altitudine de peste aproape 4000 de m, iar senzația pe care o trăiești  atunci este unică. Cel mai mare atuu al acestei terase este faptul că ofera o priveliște deschisă la 360 de grade, iar turiștii pot admira graniţele naturale care despart Franţa, Elveţia şi Italia.

Chamonix este destinația perfectă, atât pentru cei însetați de adrenalină, deoarece este raiul alpinismului și al sporturilor extreme: de la ski, snowboarding, patinaj până la plimbări cu sania trasă de cai, cât și pentru cei care doresc liniște, fiindcă pot admira panorama întregii stațiunii la cafenelele sau ceainăriile sofisticate și cochete.

Chamonix te cucerește cu peisajul  unui basm alb și strălucitor ce îți rămâne impregnat în suflet.

Pe sfârșit de articol îți spun.. chiar dacă nu vei avea ocazia să ai vizitezi paradisul unei ierni magice ca în Chamonix-Mont-Blanc, adu-ți aminte că … „în fiecare ceaşcă de ceai există câte o călătorie imaginară”. (Catherine Douzel).

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *