Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13407373_10206552178431822_1103887743_nDe-a lungul anilor, despre Maria Lătărețu s-au scris mai multe cărți, iar gorjenilor nu ar trebui ca să le lipsească din biblioteci aceste volume. Unul dintre volumele care au avut succes la public, a fost cel editat de „Jurnalul național” în vara anului 2013. La lansarea acestui volum, dedicat Mariei Lătărețu, au participat și artiști gorjeni.

Volumul de colecţie „Mari interpreţi de folclor” a fost lansat în vara anului 2013, la Bucureşti, și este una dintre cărțile pe care gorjenii ar trebui să o aibă în rafturile bibliotecilor. Lucrarea din 2013 a fost dedicată exclusiv Mariei Lătăreţu, artista născută pe 7 noiembrie 1911 la Bălceşti, judeţul Gorj. Cartea conţinea şi un CD cu melodii de colecţie ale artistei, care a fost model pentru mii de tineri interpreţi. La evenimentul de la Bucureşti au luat parte tineri artişti din judeţul Gorj, aici amintind pe Angelica Mirea, Roxana Croitoru și Cornelia Tihon, publicistul Dorin Brozbă şi familia Mariei Lătăreţu. „Primul cântec pe care l-am învățat a fost cântat de Maria Lătărețu, toată viața am considerat-o mentorul meu, modelul meu de urmat, o artistă completă. În 1996 am scris o doină închinată Mariei Lătărețu, doină pe care am interpretat-o și la lansarea de carte de la București”, declara Angelica Mirea. Volumul mai poate fi găsit pe site-urile de specialitate la un preț foarte bun.

Seria „Jurnalul Național”

13434021_10206552178751830_361979407_nVolumul mai sus amintit face parte din Seria „Mari interpreţi de folclor”, editată de ziarul Jurnalul Național în 2013, și cuprinde opt volume, cărţi însoţite de câte un CD audio şi reuneşte o serie de artişti valoroşi ai cântecului popular românesc: Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Drăgan Muntean, Elena Roizen, Valeria Peter Predescu, Florica Ungur, Maria Răchiteanu Voicescu, Ion Cristoreanu. Marioara Murărescu este autoarea textelor fiecărui volum, care cuprind citate din spusele şi din aprecierile unor oameni care i-au cunoscut bine pe interpreţi, fiecare volum este bogat ilustrat, mare parte din fotografii fiind adevărate documente de epocă (unele inedite sau, oricum, mai puţin cunoscute, obţinute prin amabila colaborare a moştenitorilor). CD-urile care însoţesc volumele reprezintă o antologie a celor mai valoroase cântece din repertoriul interpreţilor.

Povestea unei Privighetori

Maria Lătăreţu era denumită „Privighetoarea Gorjului” și a fost cea care a adus prima dată faimă și recunoaștere națională muzicii de pe aceste meleaguri. Cântecele sale însumează frumusețea melodiilor gorjenești, culese din tot județul și ridicate la rangul de model prin interpretarea acompaniată profesionist, a unei soliste de excepție, scria în volumele sale Alexandru Doru Șerban. Maria Lătărețu a fost una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din toate timpurile. Artista a murit la data de 27 septembrie 1972, imediat după ce a susţinut un recital pe scena Căminului Cultural din comuna Româneşti, a judeţului Botoşani.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.