Cetatea Enisala din județul Tulcea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, cu scop militar și pentru a supraveghea drumurile pe apă și uscat din această regiune. Cetatea se află pe Dealul Gras din localitatea Enisala, în apropierea lacurilor Razim și Babadag, fiind un punct de interes în zona Gurilor Dunării.
În urma cercetărilor istorice s-a concluzionat că singurii interesați și care dețineau resursele financiare pentru a construi o asemenea cetate au fost negustorii genovezi, care aveau monopolul navigației pe Marea Neagră.
Cel mai vechi document în care cetatea este regăsită sub numele „Yeni-Sale” este o cronică turcească din prima parte a secolului al XV-lea.
Pe timpul domniei lui Mircea cel Bătrân Cetatea Enisala a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești. La sfârșitul secolului al XV – lea cetatea a fost abandonată.
În acest loc au fost descoperite numeroase monede, bizantine, genoveze, moldovene, muntene, tătărăști, turcești, care vin să ateste rolul multiplu, militar, politic, administrativ, economic, pe care l-a îndeplinit cetatea.
Dupa 1991 zidurile au fost restaurate, iar cetatea Enisala a devenit un important punct turistic al Dobrogei.