Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța prezintă duminică, 15 iunie, ora 19:00, pe scena ONB, spectacolul Tosca de G. Puccini, în cadrul Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition. Istoria spune că Puccini a ales-o pe Hariclea Darclée pentru a o interpreta pe eroina principală în premiera operei Tosca, iar aceasta este cea care i-a sugerat introducerea unei arii pentru soprană în actul al doilea, astfel născându-se celebra Vissi d’arte. Privitor la creaţia acestei opere, se ştie că văzând-o pe Sarah Bernhard jucând Tosca de V. Sardou în 1889, Puccini s-a înflăcărat faţă de acest subiect, dar neputând să obţină drepturile, a fost nevoit să amâne. După succesul cu Boema, iar atunci când Franchetti i-a cedat cu generozitate drepturile, Puccini a putut în sfârşit să scrie Tosca, operă care, prezentată în premieră la Roma în 1900, s-a jucat imediat în întreaga lume, triumfând în faţa celui mai tradiţional public, în pofida limbajului ei extrem de îndrăzneţ.

Tosca este, fără doar și poate, o dramă puternică, asemenea vieții din care a fost eliminată orice scenă plictisitoare; o dramă a unei mari iubiri – cea dintre o divă a muzicii de operă, Floria Tosca, și un tânăr pictor talentat, Cavaradossi -, cu realități istorice precum domnia Maria Carolina, fiica Mariei Terezia și sora Mariei Antoaneta, precum și de înfrângerea în final a Austriei asupra lui Napoleon în bătălia de la Marengo, cu acțiuni încărcate de sadism, cu sentimente extrem de puternice precum gelozia, ura, teama. Revizuirea libretului de către Luigi Illica și Giuseppe Giacosa i-a oferit lui Puccini fundamentul pentru cea mai reprezentativă operă a stilului său de maturitate.

Prin intermediul limbajului muzical, „Tosca” conturează personaje complexe, caractere puternice antrenate într-un parcurs dramatic cu final tragic pentru fiecare dintre acestea. Această lucrare complexă, a cărei forță Puccini a intuit-o încă dinainte de a o compune – „o operă de care am nevoie”, spunea el pe atunci – nu încetează să-și reverbereze vraja nici după mai bine de un secol de la premiera mondială. Ceea ce înseamnă că spectatorii oricărei generații au nevoie, așa cum a avut și Puccini, de această operă. „Tosca” rămâne așadar o oglindă în care ne privim cu toții, din când în când, culmile și coborâșurile sufletului.

Programul festivalului este disponibil în link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2024

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.