Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O familie din localitatea Tismana este singurul producător autorizat de dulceață din trandafiri, din județul Gorj de către Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor. Delicatesa este vândută pe internet, dar se găsește și în locul destinat comercianților de lângă Mănăstirea Tismana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În familia Duicu, din Tismana, există o tradiție îndelungată în prepararea dulceții de trandafir. Maria Țuilă, o femeie trecută de 80 de ani, deține secretul unei rețete vechi de 100 de ani, moștenită din familie, pe care este o folosește și acum la prepararea delicatesei. Cel mai important este că, pentru a-şi păstra savoarea şi proprietăţile, nu trebuie făcută dulceaţă din mai mult de un kilogram de petale de trandafir. Aceasta se ocupă împreună cu fiica sa, Magdalena, sortarea petalelor şi, apoi, de prepararea dulceţii, iar Marcel, stâlpul familiei, are rolul de a valorifica această delicatesă şi de a căuta soluţii pentru dezvoltarea ideii care a început să dea roade.

Propria plantație

În urmă cu aproximativ trei ani, ideea a început să prindă contur. De loc din Moldova, Magdalena și-a amintit de gustul dulceţii de trandafir din copilărie, care era preparată de mama şi de bunica ei. Copii erau înnebuniţi după această dulceaţă. Mama Magdalenei a continuat să prepare diferite sortimente de dulceţuri, în special de trandafiri, pentru copii şi nepoţi. „Atunci când eram copil, dulceaţa de trandafiri a fost preferata noastră. Au trecut anii şi, spre pensie, soţul meu a avut ideea de a începe o mică activitate. Acum doi ani, soţul meu a plantat 50-60 de butaşi de trandafir. În urmă cu doi ani, am făcut prima producţie de dulceaţă de trandafiri. Am fost încântanţi şi surprinşi. Primii clienţi au fost prietenii şi rudele noastre. Am fost solicitaţi să le dăm cu diverse ocazii: aniversări, Anul Nou şi alte sărbători. Noi facem şi sirop de trandafiri“, povestește Magdalena. Trandafiri sunt crescuți fără niciun îngrășământ chimic, iar atunci când sunt afectaţi de dăunători, familia Duicu folosește produse naturale, cunoscute din bătrâni

Primele borcane cu dulceață, oferite cadou prietenilor

Primele borcane cu dulceață au fost oferite cadou prietenilor, care au fost încântaţi de gustul deosebit al delicatesei. Familia Duicu a pus la poarta casei un poster cu oferta produsă în propria gospodărie și încet-încet turiștii au început să oprească mereu în drumul lor către mănăstire și să cumpere dulceață de trandafiri. Magdalena Duicu îşi doreşte să participe şi la târguri internaţionale cu dulceaţa pe care o prepară.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S-au confruntat cu birocrația

Pentru a putea valorifica dulceaţa, a fost nevoie de obţinerea un carnet de producător eliberat de Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor. Familia Duicu a fost nevoită să aștepte o perioadă îndelungată și să meargă de multe ori la instituțiile statului pentru a obține documentul. „Legislaţia este încălcită şi chiar sunt anumite contraziceri. Nu mi se pare normal ca noi să producem dulceţuri de afine, de mure, de cireşe albe, care este delicioasă, pe care le achiziţionăm şi să nu pot să vând, pentru că am nevoie de tot felul de autorizaţii şi condiţii. Luni la rând au durat demersurile pentru a obţine carnetul de producător necesar pentru a putea valorifica“, a spus Magdalena Duicu.

Fabrică de dulceţuri

Familia Duicu nu vrea să se oprească aici. Fiica celor doi, care locuieşte în Timişoara, a fost încântată de idee părinţilor ei şi a decis să se implice şi să sprijine mica afacere de familie. Au fost achiziţionate alte terenuri în Tismana şi plantația de trandafir a fost extinsă. „Fiica mea, care locuieşte la Timişoara, a îmbrăţişat ideea noastră şi a decis, împreună cu soţul, să cumpere o bucată de teren şi să înceapă plantarea trandafirilor pentru dezvoltarea activităţii. Au cumpărat 1.000 de butaşi în primăvară, care au fost la primul rod. Au preluat o idee de afacere şi au demarat actele pentru a obţine fonduri europene în vederea realizării unei făbricuţe“, a mărturisit Magdalena Duicu.

Distribuie:

2 Comments

  • Trandafir Doru, 15 septembrie 2016 @ 19:30 Răspunde

    Buna seara,
    Sambata sau duminica vrem sa va facem o vizita!
    Suntem fascinati de trandafiri!

  • manea maria, 4 martie 2018 @ 9:32 Răspunde

    unde putem face comanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.