Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

15970772_750630555087442_1755610927_nUn ceh stabilit în Târgu jiul de odinioară este omul care a realizat primul atelier mecanic dotat cu utilaje performante la acele vremuri. El a fost și omul la care armata apela pentru a repara mijloacele de tracțiune folosite la lupte, dar și pentru reparația armamentului. Rudolf Kolecha a învățat alte sute de tineri tainele meseriei pe care a practicat-o în orașul lui Brâncuși timp de jumătate de veac.

A lucrat ca mecanic la CFR

Cehul s-a stabilit la Târgu Jiu, unde a cumpărat mai multe terenuri și chiar și-a construit o casă. Acesta a fost angajat ca mecanic în primi ani ai existenței sale la Târgu Jiu. „Rudolf Kolecha era ceh de origine, dar nu am putut afla  loalitatea în care s-a născut și nici anul exact al nașterii sale. Dacă am accepta ca fiind veridică informația  oferită de ziarul «Gorjanul», în anul 1938, an al morții sale, am putea considera că el era născut în anul 1849 și că a venit  în România în anul 1867, odată cu alte sute de meseriași sosiți în țară odată cu urcarea pe  tronul țării a Principelui Carol I.

Certificatele de naștere ale copiilor săi dau ca vârstă și an de naștere alte date, toate situate în deceniul dintre 1851-1860, dar fiecare dată diferă de cealaltă. De fapt, nici nu are prea mare importanță pentru că noi vom considera, coroborând toate aceste date, că  el s-a născut în Cehia  în jurul anului 1850 și a venit  în Țările Române în jurul datei  la care a venit și Carol I.

Inițial, a fost angajat ca mecanic la atelierele CFR  în cadrul cărora a deprins tainele acestei meserii pe care, mai apoi, timp de circa jumătate de veac, a exercitat-o în Târgu Jiu”, scrie Ion Duguleanu în cartea sa publicată în anul 2016 – „Târgu Jiu * Case * Oameni* Destine”.

În atelierele sale, au fost ascuțite toate baionetele și săbiile ostașilor

oameni-destinePe lângă realizarea atelierului mecanic dotat cu utilaje performante, Rudolf Kolecha reușește să realizeze o moară cu aburi, o mică  forjă și o pivă pentru dimii.

„Va fi, de asemenea, cel care va desluși tainele meseriei de mecanic  pentru zeci de ucenici români sau germane care, la rândul lor, vor înființa la Târgu Jiu și în județ alte asemenea ateliere mecanice. Chiar dacă originea sa etnică era alta, el s-a comportat, mai degrabă, ca  un adevărat român.

În campaniile purtate de către armatele române în  anii 1913  și 1916, el a pus la dispoziția  trupelor atelierele sale  și în acest cadru a executat  reparații la mijloacele de tracțiune folosite de armată și a asigurat repararea armamentului deteriorat. În preajma ambelor campanii, în atelierele sale, au fost ascuțite toate baionetele și săbiile ostașilor și ofițerilor din cele două  regimente care își aveau garnizoana în oraș.

Pentru cea din anul 1913 a pus la dispoziția armatei o presă de balotat fân care, timp de circa 50 de zile, a aprovizionat unitățile militare. Toate acestea s-au făcut fără ca el să solicite plată sau favoruri. În toamna anului 1916 a dotat unitățile militare care luptau  în Valea Jiului un pod mobil din fier, necesar pentru traversarea cursurilor de apă.

În timpul ocupației  germane, pentru ajutorarea populației  din oraș, a pus la  dispoziție fără plată, moara de măcinat cereal și a  luat apărarea acesteia în  fața ocupanților. Aceste fapte i-au  adus mai multe amenințări și amenzi din partea  comandantului militar german și , în final, moara a fost închisă”, a mai precizat Ion Duguleanu în cartea sa.

Meritele lui Rudolf Kolecha au fost recunoscute, iar după război a primit Ordinul „Coroana României” și medaliile „Avântul Țării” și „Crucea Comemorativă de Război”.  A decedat în anul 1938 și a fost îngropat în Cimitirul Municipal Târgu-Jiu.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.