Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta vineri, 3 martie și sâmbătă, 4 martie, de la ora 19.00, PREMIERA spectacolului Rude Pierdute de Nava Semel, o co-producție cu Teatrul de Artă Deva. Traducerea în limba română: Gabriela Myers, dramatizare: Eugen Cojocaru, regia: Mihaela Panainte, scenografia: Mihai Panaitescu, light design: Lucian Moga, sound design: Romeo Ioan

Nava Semel (1954 –2017) este o celebră autoare din Israel, premiată atât în țara sa natală, cât și peste hotare. Scriitoarea a semnat 17 cărți de ficțiune, teatru, poezie, scenarii de film și librete de operă. Autoarea s-a născut la Jaffa – Tel Aviv și are un master de Istoria artei la Universitatea din Tel Aviv. Tradusă în multe limbi, autoarea a primit numeroase premii, printre care: The National Jewish Book Award, 1990; Woman Writers of the Mediterranean Award, Franța, 1994; Premiul Prim-Ministrului Israelian, 1996 și Woman of the Year in Literature, Tel Aviv, 2007.

Nava Semel apare în documentarul Aliyah DaDa, o incursiune personală, bine documentată, în istoria evreilor din România. Membră a Institutului Massuah de Studiere a Holocaustului, autoarea povestește în film despre părinții ei: Mimi Artzi, supraviețuitoare a lagarelor naziste, și tatăl ei, Yitzhak Artzi, originar din Bucovina, lider al organizației sioniste de tineret „Hanoar Haționi” în România, devenit ulterior un important om politic din Israel.

Nava Semel consideră că „memoria trebuie să meargă mai departe pentru a ne asigura că Holocaustul nu va fi negat sau uitat. Evreii au fost uciși doar pentru că erau evrei, lucru fără precedent în istoria umanității. Cum transmiți această memorie e o chestiune de alegere individuală. Fiecare supraviețuitor trebuie să-și aleagă cea mai bună metodă de a transmite această memorie generațiilor următoare.”

Acțiunea piesei „Rude pierdute” se desfășoară în anul 1949, o epocă a raționalizării în perioada de austeritate a Israelului, și vorbește despre două familii de refugiați care caută cu disperare surse de venit. Radioul este centrul existenței pentru ambele familii, și anume emisiunea zilnică dedicată căutării rudelor pierdute.

„Rude pierdute” are ca temă centrală memoria. O memorie care se exprimă prin amintiri dureroase și traume, experiențe prin care au trecut cele două familii de refugiați. Piesa are ca inspirație viața scriitoarei Nava Semel, și povestește despre viața imigranților care încearcă să se integreze într-o țară nouă, fără a-și pierde identitatea.

Așa cum știm deja din Antichitate, arta povestirii era și arta vindecării. Iar acest lucru îl vom vedea și în spectacol. O poveste de viață a celor două familii, una care face posibilă vindecarea, iertarea și împăcarea lor cu trecutul.” (Mihaela Panainte, regizor)

Distribuție [3 martie]

Anuța: Maia Morgenstern
Iankel: Andrei Finți
Gitta: Luana Stoica
Nisan: Mircea Dragoman
Rebeca, Rivka: Cristina Cîrcei
Sarika: Lorena Luchian
Izhar: Andrei Miercure
Avram: Mihai Prejban
Avihai: David Mihai Enache
Fetița: Antonia Maria Dragoman
Părinții: Dorina Păunescu și Mihai Ciucă
Voce radio: Nicolae Călugărița

Distribuție [4 martie]

Anuța: Roxana Guttman
Iankel: Mircea Drîmbăreanu
Gitta: Luana Stoica
Nisan: Mircea Dragoman
Rebeca, Rivka: Cristina Cîrcei
Sarika: Cabiria Morgenstern
Izhar: Andrei Miercure
Avram: Mihai Prejban
Avihai: David Mihai Enache
Fetița: Antonia Maria Dragoman
Părinții: Dorina Păunescu și Mihai Ciucă
Voce radio: Nicolae Călugărița

Biletele sunt disponibile în rețeaua mySTAGE: https://www.mystage.ro/spectacole/rude-pierdute-3870
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.