Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Iubitorii muzicii clasice sunt așteptați sâmbătă, de la ora 19:00, la un recital extraordinar de pian cu lucrări din creația compozitorului Erik Satie, cel pentru care Constantin Brâncuși a creat, în 1922, trei costume-sculpturi pentru „Gymnopediile”. Atunci, dansul „gymnepedist”, inspirat din antichitatea greacă, a fost interpretat de dansatoarea româncă Lizica Codreanu, balerină în compania „Diaghilov’s Ballets Russes”, chiar în atelierul lui Brâncuși, printre sculpturile acestuia.

  

La Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, sâmbătă seara va avea loc un eveniment deosebit: un recital extraordinar de pian al artistului-profesor Florin Berculescu. Acesta va interpreta lucrări din creația compozitorului Erik Satie, pe scenă urcând și actori ai Teatrului Dramatic, pentru un spectacol de excepție. Biletele se găsesc la casieria teatrului, de luni până vineri, între orele 09,00-13,00 și 17,00-19,00. Sâmbăta și duminica, programul este de la 11,00-13,00 și 17,00-19,00.

 

Între compozitorul Erik Satie și sculptorul Constantin Brâncuși „a existat o legătură amicală specială, o fuziune de spiritualitate avangardist-modernistă. Brâncuşi frecventa spectacolele satiene de cabaret şi a rămas profund impresionat de drama simfonică satiană Socrate. În 1922, când geniul lui Érik Satie strălucea în fruntea avangardei muzicale franceze, Brâncuşi va crea costumele-sculpturi, trei la număr, pentru „Gymnopediile” prietenului său, la solicitarea lui Djaghilev. Dansul gymnepedist, inspirat din antichitatea greacă, va fi interpretat de dansatoarea româncă Lizica Codreanu, balerină în compania Diaghilov’s Ballets Russes, chiar în atelierul lui Brâncuși, printre sculpturile acestuia.Personalitatea lui Brâncuşi, în care anticul şi modernul se reflectau din plin într-o simbioză spirituală fascinantă, l-a copleşit pe muzicianul Érik Satie, socotindu-l pe artist nu numai un înțelept din categoria iniţiaţilor druizi celtici, dar chiar văzându-l drept fratele lui Socrate”, scria profesorul Zenovie Cârlugea. După moartea lui Érik Satie (1 iulie 1925), Brâncuşi îi va purta o amintire nestinsă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.