Tânărul artist Radu Rusu, în vârstă de 30 de ani, originar din Rovinari, a ales calea străinătății pentru ca talentul lui să prindă contur și să își vadă visul devenit realitate. Acum mai mai bine de 9 ani, acesta a plecat în Anglia și nu regretă decizia vreo clipă. A plecat cu un bagaj plin de speranțe, însă ajuns acolo, a reușit să realizeze mai multe decât și-ar fi putut imagina vreodată. Talentatul rovinărean și-a deschis o afacere de succes în orașul britanic Truro, unde s-a și stabilit alături de frumoasa lui soție, Sian Rusu, și fiica acestora. Radu și-a deschis propriul salon de tatuaje, Atelier 4, unde dă frâu liber imaginației pentru a pune pe trupul britanicilor povești. Toate i s-au așternut în viață exact așa cum și-a dorit, dar a muncit pentru fiecare părticică a visului său: „Numai perseverând și făcând totul cu o pasiune neîntreruptă poți atinge cele mai înalte culmi. Trebuie să îți și placă ceea ce faci ca să nu dai greș.” Arzânda pasiune l-a adus printre artiștii tatuatori din topul englezesc. Este chemat des la convenții prin toată Europa, iar el știe să profite de fiecare invitație pentru a-și etala talentul dobândit prin ani de muncă.
„Nu moștenesc talentul de la nimeni, mi-a plăcut și am studiat”
Totul a început pe când Radu era elev la „Școala Generală Nr.1” din Rovinari. Profesorul său de desen, Pecingină Vasile, este cel care i-a descoperit înclinațiile artistice și care i-a devenit mentor. Datorită lui, tânărul a ajuns să își dorească să studieze pictură și să se perfecționeze. Tot îndrumat de profesorul de desen și-a continuat studiile la Liceul de Artă din Craiova, unde a studiat „Pictură pe șevalet”. După terminarea liceului s-a ivit și această oportunitate de a pleca în Anglia. Un profesor, care preda peste hotare de câțiva ani, a venit cu această idee de a-și continua studiile universitare pe tărâmul britanic. Lui Radu Rusu i s-a părut o ofertă de nerefuzat, chiar dacă nu cunoștea, aproape deloc, limba engleză. A plecat cu un grup de 10 elevi de la liceul său, unde s-a înscris la Facultatea de Fotografie contemporană în Dewsbury West Yorkshire. Ajuns acolo, Radu a realizat că nefiind un cunoscător al limbii engleze va fi un mare dezavantaj. „Am vrut să plec acasă de multe ori. Mi-a fost extrem de greu în primele 3-4 luni.” Totuși, cu puțin ajutor de la un prieten român, a reușit să se acomodeze și, astfel, și-a găsit și job-uri diverse pe timpul studiilor. A studiat fotografia timp de 3 ani, dar arta tatuatului l-a atras mai mult. Faptul că în cercul lui de prieteni avea oameni care tatuau l-a stârnit și a pornit în el o dorință de a aprofunda această meserie.
Anii de facultate mi-au fost de un real ajutor pentru a face performanță ca tatuator
În cei 3 ani în care a studiat fotografie a reușit să îi cunoască pe englezi, să le cunoască mentalitatea și de aceea nu a avut probleme în a se integra în comunitatea lor. Din decembrie 2010 și până în mai 2013 a fost angajat ca tatuator la diverse studiouri în Plymouth, unde și-a perfecționat tehnica. A participat ca invitat la diferite Guest Spot-uri din Germania, Bruxelles, București, Liverpool, Londra. Dorința aceasta de a învăța l-a ajutat să devină un profesionist și, astfel, a ajuns, treptat, cunoscut în această branșă. Dat fiind faptul că Anglia este împânzită de studiouri de tatuaje, i-a fost puțin dificil, la început, dar a perseverat, iar oamenii au început să-i aprecieze munca la adevărata-i valoare. Și pentru că îmbină atât de bine pictura cu fotografia, lucrările lui tatuate pe piele, te lasă fără răsuflare.
Atelier 4, locul unde se întâmplă „magia”
După ce a simțit că este pregătit și gata pentru o nouă provocare, în iunie 2014, a pus și bazele afacerii sale: și-a deschis un studio de tatuaje în Truro, unde stătea cu soția lui, Sian Rusu, care este și managerul afacerii gorjeanului. Atelier 4 este studioul unde se întâmplă magia! Numele este un pic mai diferit față de ce întâlnești, de obicei, prin Anglia, dar asta a fost și ideea. Artistul și-a găsit inspirația într-un lucru drag lui, și anume, „atelierul” unde picta în timpul liceului; iar 4 provine de la numărul clădirii în care se află studioul. Radu Rusu nu este singurul artist tatuator din Atelier, patru fete și doi băieți îi întregesc echipa. „Suntem ca o mică familie. Am legat prietenii strânse; nu îi consider angajații mei. Facem același lucru și nu am cum să iau atitudinea de șef față de ei”. Deși volumul de lucru este solicitant, el lucrând în jur de 8 ore pe zi, nu îl deranjează. Radu iubește ceea ce face și nu ar putea să mai facă altceva. Această pasiune i-a intrat în sânge. A ajuns la un nivel în care este foarte bine plătit și apreciat, iar lucrul acesta îi permite să refuze lucrări care nu sunt pe placul lui, lucru care se întâmplă extrem de rar. Acum are clienții lui fideli care îi răsfoiesc portofoliul impresionant și așa ajung să „colaboreze” la crearea unei adevărate opere de artă pe piele.
Nu m-aș întoarce în România decât în vacanțe
Deși recunoaște că îi mai este dor de România, Anglia este a doua lui casă. Are o familie frumoasă acolo, o afacere de succes, și prieteni prețioși. „Îmi iubesc țara, dar nu aș mai rezista mai mult de o săptămână fără să tatuez”. Radu își vizitează părinții ori de câte ori are ocazia. Și lor li se datorează o parte din succesul lui. Nu i s-a spus niciodată ce meserie să aleagă. A fost susținut în toate alegerile luate în privința asta. S-a implicat 100% în absolut tot ce a făcut, iar roadele muncii sale nu au întârziat să apară. A luat și premii la convențiile din Europa, la care a fost invitat. Cea mai importantă realizare a sa este cea numită „Tattoo colective” în care a fost recunoscut ca fiind în top 150 artiști tatuatori din Anglia și Irlanda, la care mai este invitat și anul acesta, în martie. Întrebat care a fost rețeta succesului său, Radu a răspuns fără să stea pe gânduri: „Să ai încredere în tine și să dai tot ce poți, chiar mai mult. Să fii trup și suflet în ceea ce faci. Să nu te motiveze banii că altfel nu ai să reușesti mare lucru. Fă-o din plăcere, nu din obligație.”
1 Comment