Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Dincă Schileru, țăranul care a reprezentat Gorjul în Parlament, este primul exportator de antracit din România. Acesta a descoperit la Schela, în curțile oamenilor, cărbunele de cea mai bună calitate din țară și, astfel, a aflat locul de unde provine acesta.

schelaa

Dincă Schileru a adunat bucăți de antracit din curțile sătenilor de la Schela și le-a dus la București, să le vadă colegii lui din Parlament. Aceștia l-au sfătuit să le arate și specialiștilor din alte țări.

„Așa a ajuns Dincă Schileru în Anglia, la compania minieră a țării și în Parlamentul de la Londra, lămurindu-i pe englezi să investească la Schela, unde au și deschis o mină“, arată Alexandru Doru Șerban în lucrarea „Personalităţi gorjene – adevăr, curiozități, anecdote, legende“.

Exploatarea antracitului în Schela a fost o activitate de tradiție și s-a păstrat o perioadă foarte îndelungată, astfel încât localnicii au avut locuri de muncă asigurate. După 1989, mina de antracit a intrat în declin, iar în anul 1995, activitatea de tradiție început de Schileru s-a închis, iar 250 de oameni și-au pierdut locurile de muncă.

Primul petrolist din Oltenia

Dincă Schileru a fost primul petrolist din Oltenia. În anul 1883 el făcând prima încercare de a extrage petrolul la Bâlteni, pe Valea Păcurii.

„Aprinzându-se lumânări la gura unor fântâni s-au produs explozii. A construit o turlă de lemn și a început să foreze, dar a fost oprit de o erupție de gaze și apă sărată“, se mai arată în lucrarea volumul „Personalităţi gorjene – adevăr, curiozități, anecdote, legende“.

Ctitor de școală și de biserică

Localnicii din Bîlteni l-au ales pe Schileru președinte de onoare al Băncii «Victoria». În perioada 1850–1852, la Locurele s-a construit un schit din lemn, metoh al Mănăstirii Lainici. Biserica schitului a fost zidită cu cărămidă între anii 1855–1858. Schitul a fost reparat și redeschis în anul 1897, prin contribuția mai multor oameni înstăriți, printre care s-a numărat și Dincă Schileru. Acesta a ctitorit la Bîlteni o școală, care există și acum, aflându-se pe lista monumentelor istorice.

„Școala a fost dotată cu material didactic adus de la Paris și donată comunității satului Bîlteni printr-un act scris de mâna sa cu condei de pană de vultur. Ca la o ctitorie sfântă, în holul școlii din Bîlteni, au fost pictate în ulei portretele lui Dincă și Mariei Schileru, care în anul 1950 au fost acoperite cu var. Cele două portrete, în mărime naturală, ale lui Neica Dincă, realizate la Schitul Locurele de la Lainici și la școala din Bîlteni sunt mărturii ale implicării deputatului liberal în construirea de lăcașuri de cult și de instruire școlară“, mai menționa Alexandru Doru Șerban.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.