Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

schelaMonumentul ridicat în Poiana lui Mihai, din comuna Schela, în cinstea trecerii prin zonă a voievodului Mihai Viteazul, are o însemnătate deosebită. În același timp, de monument și de acest loc se leagă o legendă cu privire la un eveniment care i-a prevestit sfârșitul.

În toamna anului 1600, Mihai Viteazul era într-o situaţie fără ieşire. După ce în acelaşi an fusese voievodul tuturor românilor, acesta pierduse Transilvania şi Moldova, dar şi o parte a Ţării Româneşti.Voievodul era la limita rezistenţei.

„Retras în Oltenia şi părăsit chiar de Buzeşti, Mihai va decide să ceară ajutorul împăratului habsburgic. Aşa că în toamna anului 1600 el trece în Ardeal prin zona Schela-Sâmbotin, singura practicabilă la vremea aceea. Însoţit de puţini colaboratori, Mihai coboară spre Petroşani, iar de aici în Ţara Haţegului, ferindu-se a fi reperat de gărzile generalului Basta, stăpân peste toată Transilvania la vremea aceea.

Prin Deva, Beiuş, Oradea, Debreţin, Tokay, Caşovia şi Bratislava, ajunge la Viena, la data de 12 ianuarie 1601, iar de aici la Praga, unde se afla Rudolf al II-lea.

De-a lungul mai multor întâlniri şi urmare unor rapoarte exacte privind situaţia reală a noii configuraţii politico-strategice din regiunea carpato-dunăreană, Mihai reuşeşte să lămurească administraţia imperială şi pe însuşi împăratul, încredinţându-i-se misiunea restabilirii situaţiei în Transilvania.

Aici, nemeşii îl izgoniseră pe Basta, readucând pe tronul Principatului, pentru a treia oară, pe Sigismund Bathory. Se cunosc evenimentele, revenirea spectaculoasă a lui Mihai Viteazul va fi curmată mişeleşte din ordinul generalului Basta. Gorjenii, cu Buzeştii revenind în tabăra domnitorului, îl vor aştepta în zadar“, precizează istoricul Cornel Şomâcu.

Calul lui Mihai a murit pe loc

Legenda arată că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul, semn că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Voievodul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos.

„El a trecut spre Transilvania, înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa peste doar opt luni. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932“, a mai arătat Cornel Şomâcu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.