Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

De la înființare și până în prezent, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” a fost și rămâne una dintre cele mai bune unități de învățământ din județul Gorj. Despre performanțele elevilor acestei școli s-au scris sute de articole de presă și nu numai, la fel despre realizările profesorilor de aici. De-a lungul vremii, CNTV a excelat și în domeniul revistelor școlare, mai ales că primele reviste de acest fel din Gorj sunt cele ale celor de la „Tudor”!

   

Nu putem începe acest articol fără câteva informații despre felul în care la Târgu-Jiu a fost înființată instituția de învățământ ce avea să devină cea mai bună din Gorj. Astfel, grație informațiilor din volumul „Școala târgujiană-biografie și destin” aflăm că porțile Gimnaziului Real din Târgu-Jiu (actualul CNTV n.red.) s-au deschis pentru elevii săi la 9 septembrie 1890. Școala a fost una dintre cele mai valoroase, iar în 1897 a primit, prin Decret Regal, numele lui Tudor Vladimirescu. Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” a funcționat sub această denumire până la 1918, când s-a transformat în Liceu, iar în 1948 a devenit Școala Medie Nr. 2 din Târgu-Jiu. În perioada comunistă, denumirea instituției de învățământ s-a tot schimbat, iar în 1997 a primit numele actual, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”. Merită amintit faptul că Dorin Tașcău este unul dintre cei mai longevivi directori, fiind numit în această funcție în octombrie 1997.

  

Revistele școlare din istoria CNTV 

La 15 aprilie 1894 apărea la Târgu-Jiu cea dintâi revistă şcolară şi ştiinţifică locală „Jiul”, sub coordonarea unui comitet alcătuit din intelectuali de seamă ai oraşului: avocaţi, medici, profesori şi învăţători, scria profesorul Cornel Șomâcu. Apoi, pe 10 octombrie 1895, la iniţiativa profesorului Iuliu Moisil, profesor la CNTV, a văzut lumina tiparului revista „Amicul Tinerimii”.  Ambele publicaţii au apărut la tipografia lui Nicu D. Miloşescu din Târgu-Jiu. „În 1895 Iuliu Moisil a editat Revista Amicul Tinerimii vreme de șapte ani. În perioada anilor 1933-1948, directorul Teodor Gâlcescu a reactivat apariția Revistei Amicul Tinerimii. În jurul revistei și-a desfășurat activitatea și Societatea Culturală Amicul Tinerimii și Revista Cercul matematic, care în perioada 1943-1946 a apărut ca supliment al revistei Amicul Tinerimii”, scriu autorii volumul „Școala târgujiană” (2005). În anul școlar 1946-1947 de Revista școlară „Societatea culturală”s-a ocupat un important profesor, Stelian Sterescu. A mai existat și revista „Jiul literar și științific” și altele. Profesorii liceului se ocupau, în genere, de partea editorială, dar mai scriau și intelectualii vremurilor respective care activau în alte instituții. Din istoria recentă amintim faptul că lansarea  revistei „Trepte spre infinit” a avut loc în 2010, în 2013 o revistă în limba franceză, în 2015-Revista de Informatică a CNTV, „Mugur de Gând” (apărută pentru prima dată în 2009 n.red.) este una dintre revistele care a obținut premii importante de-a lungul anilor la concursurile de gen.  Putem aminti și Revista “Trepte spre infinit”, revista tuturor cadrelor didactice, a elevilor şi nu numai…, cum singură se recomandă, numărul 1 din februarie 2010, dar și Revistei Petale de idei, a elevilor clasei a IV-a A.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.