Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul ASTRA din Sibiu a lansat prima carte de bucate din județ, volumul având rețete tradiționale care se pot găti în vase de lut. In pagini se vorbește și despre secretul unui vas de lut autentic, sănătos, fără smalț de plumb.

Cartea „Povești din bucătăria olarului” conține 41 de rețete tradiționale, făcute în vase de lut, care se pot găti și acasă pe aragaz sau pe o sobă obișnuită, nu doar pe vatră deschisă, cum fac bucătarii olari. Autoarea cărții, muzeografa Karla Roșca, a cules rețetele acestor mâncăruri în vase de lut de la olari bucătari autentici, care și-au prezentat preparatele la Sibiu, pe parcursul ultimilor patru ani. „Se schimbă gustul mâncării, gustul e mai bun, dacă e făcută în vas de lut, pe vatră deschisă. Aceste rețete se pot face și pe aragaz, acasă. Vasele pe care olarii veniți la noi le fac, sunt realizate dintr-un un lut special, care este prelucrat. Contează foarte mult lutul. Trebuie să fie ars foarte bine, la o temperatură foarte mare, la o mie de grade, trebuie să fie ars încet și o perioadă mai lungă de timp. De regulă, un vas de lut foarte bun, care nu este făcut cu smalț de plumb, care poate să fie nociv pentru organism, costă mai mult, față de vasele ieftine. Și important de știut, gustul este mai bun a doua zi, la preparatele care se fac în vase de lut autentice, sănătoase, pentru că a doua zi se așează toate aromele”, a declarat, pentru Agerpres, Karla Roșca.

Această carte de bucate tradiționale, care aduce ca noutate sfaturi despre cum să alegi și vasul de lut potrivit pentru rețete, se găsește atât în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, cât și la galeriile din Piața Mică ale Muzeului ASTRA, la prețul de 25 de lei. Cine dorește să deguste mâncăruri tradiționale gătite de bucătari olari este invitat, de vineri până duminică, să vadă la lucru olari care fac vase de lut, dar și bucătari olari care gătesc în aceste vase, la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor” din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.