Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Opera Națională București prezintă opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu, sub auspiciile Sibiu Opera Festival, ediția XXII – un proiect organizat de Filarmonica de Stat Sibiu cu sprijinul Ministerului Culturii, Consiliului Județean Sibiu și Primăriei municipiului Sibiu – în Anul Ciprian Porumbescu.

Spectacolul este programat joi, 12 octombrie 2023, ora 19.00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, sub conducerea dirijorului Daniel Jinga. Biletele pot fi achiziționate pe www.iabilet.ro sau de la casa de bilete a Filarmonicii la prețul de 80 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) până duminică, 1 octombrie, respectiv 100 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) începând de luni, 2 octombrie.

„Este prima compoziție de gen a literaturii lirice românești. Lucrarea are la bază teme muzicale și obiceiuri ancestrale autohtone. La 140 de ani de la premieră, opereta «Crai Nou» de Ciprian Porumbescu, revine într-o nouă și extraordinară abordare. Valorile culturale românești au fost măiestrit transpuse în muzica operetei Crai Nou, capodoperă de pionierat cultural românesc și moment primordial de aderare a românilor la marea cultură europeană”, a declarat dirijorul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București, despre opereta Crai Nou.

„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu a fost prima operetă românească cultă, a cărei premieră absolută a avut loc pe 27 februarie 1882, în Brașov. Premiera s-a bucurat de un succes extraordinar, publicul ovaționând cu entuziasm la sfârșitul spectacolului.

În „Crai Nou”, veselia și poezia sunt coordonatele principale ale unei atmosfere tipic românești, plină de optimism. Lucrarea are la bază un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți.

Producția Operei Naționale București, în regia lui Ioan Răzvan Dincă, scenografia lui Andrian Damian, sub conducerea muzicală a maestrului Daniel Jinga, recreează atmosfera unei lucrări care îmbină muzica, într-un mod armonios, cu elementele coregrafice și proiecțiile digitale, redând astfel reprezentări și simbolistici care, spune regizorul, speră să fie valide pentru publicul larg.

Cea de a XXII-a ediție a festivalului care transformă Sibiul în capitala operei din România va fi organizată de Filarmonica de Stat Sibiu în perioada 1-13 octombrie. Anul acesta, la Sibiu Opera Festival se reunesc cele mai importante opere din țară – București, Cluj-Napoca, Timișoara -, soliștii Operei Brașov și, pentru prima dată, Opera Națională Română din Iași. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.filarmonicasibiu.ro și în aplicația mobilă oficială Filarmonica Sibiu App.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.