Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului „Audiția” de Alexander Galin, în regia lui Ionuț Caras, care va avea loc duminică, 17 aprilie 2022, în Sala mare, începând cu ora 19:00. Următoarea reprezentație spectacolului va avea loc marți, 19 aprilie, tot de la ora 19:00.
Alexandr Galin

Alexandr Galin, pe numele lui rusesc, s-a născut la 10 septembrie 1947 în satul Alekseyevka, regiunea Rostov, și și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Kursk, unde se petrece acțiunea piesei Audiția. Este unul dintre cei mai importanți dramaturgi, scenariști, regizori de film și teatru ruși contemporani.

Teatrul scris de el se bucură de un mare succes, fiind montat pe scene celebre din Europa, America, Asia, dacă nu ar fi să enumerăm decât punerile în scenă de la Teatrul de Artă și Teatrul Maly din Moscova, Royal Shakespeare Theatre din Londra, Teatrul Odeon din Paris, Teatrul Schiller din Berlin. Celebri regizori ruși au lucrat pe textele sale: Kama Ghinkas, Lev Dodin, Henrietta Iankovskaia, Roman Viktyuk, Galina Volcek, Roman Kozak. Alexandr Galin a fost decorat cu importante ordine culturale străine, între care și cel de Ambasador al Artelor în S.U.A. și medalia „Sir Lawrence Olivier“ în Marea Britanie. Astăzi, dramaturgul se află la New York, și semnează Alexander Galin.

Piesa „Audiția” a fost scrisă în anul 1998 și are la bază un fapt real petrecut în viața autorului, în anii ’90, când era angajat al Teatrului de Păpuși din Kursk. Titlul original al piesei este Konkurs și a avut premiera în anul 2000 la Moscova, iar apoi, în 2002, la Deutsches Theater Berlin, în regia lui Konstanze Lauterbach.

„Am încercat să înțeleg cum funcționa societatea rusă atunci…”

După succesul cu Cartoforii de N.V. Gogol, actorul Ionuț Caras se apleacă asupra acestui text al dramaturgiei ruse disidente contemporane și semnează regia spectacolului. Pentru că decizia de a monta Audiția s-a cristalizat încă din 2021, Ionuț Caras recunoaște că situația nefericită actuală l-a determinat să citească piesa cu alți ochi.

„Am încercat să înțeleg cum funcționa societatea rusă atunci, în anii 1990, și care ar fi legătura cu tragedia care se petrece acum. E un arc de cerc al istoriei recente. Dacă acum asistăm la ceea ce ar putea fi declinul unui dictator, mai nou, criminal de război, evenimentele care se petrec în spectacolul nostru surprind efectele pe care oamenii simpli le resimțeau în timpul acestei tranziții de putere, în momentul instalării celui care ar fi trebuit să fie «salvarea» unei societăți aflate în declin. Unde s-a ajuns – vedem cu toții“.

Dramaturgul Alexander Galin a avut amabilitatea să intre în dialog cu echipa artistică a Naționalului clujean, răspunzând unor întrebări arzătoare, ale căror răspunsuri au ajutat în mare măsură la construcția scenică și la înțelegerea poziționării autorului față de ceea ce numește el însuși „crima“ de la nordul și estul granițelor noastre: „Ne-am trezit din nou în cătușele totalitarismului. Parcă ne învârtim în cerc. Este greu să-ți imaginezi viitorul unei asemenea țări.“

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.