Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Școala Gimnazială „Ion Vâlceanu” din Dragotești, din inițiativa profesorului Angelica Necșulea, a lansat la sfârșitul lunii iunie un proiect inedit intitulat „Povestea iilor de la Dragotești”, în parteneriat cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”. Proiectul are scopul de a valorifica potențialul etnografic deosebit din această zonă a Gorjului şi să readucă la viață ia tradițională autentică, cusută în urmă cu zeci de ani. Una dintre activitățile proiectului „Povestea iilor de la Dragotești” s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni în Parlamentul României, la inițiativa deputatului Dan Vîlceanu, cel care a invitat la București, alături de membrii proiectului de la Dragotești, și 30 de elevi olimpici de la Motru.

Din iubire pentru tradiții, istorie, dar mai ales din dragostea pentru elevii săi, profesorul de istorie Angelica Necușulea a inițiat proiectul „Povestea iilor de la Dragotești”. Angelica Ncșulea predă la Școala Gimnazială „Ion Vâlceanu” din comuna mai sus amintită, unitate școlară care la Evaluarea Națională din acest an a avut rezultate deosebite: o elevă-Francisca Pasăre-  a obținut media finală 10, iar alte două copile au luat nota 10 la Limba și literatura română. „La Dragotești, istoria este la ea acasă – susține profesorul Angelica Necșulea, coordonatoare a proiectului „Povestea iilor de la Dragotești. Spune acest lucru pentru că la Dragotești, chiar și în prezent, tradițiile vremurilor de altădată sunt păstrate cu sfințenie. Numeroase bătrâne și nu numai au la loc de cinste iile lucrate cu migală de strămoașele lor de mult plecate din lumea celor vii. La fel ca în toată România, ia tradițională este cea mai cunoscută și, cu siguranță, cea mai reprezentativă piesă a costumului românesc purtat în urmă cu peste un secol. Pentru a afla povești despre vremurile trecute, profesorul Angelica Necșulea, dar și elevele sale au întrebat bătrânele din satele comunei Dragotești. „Bătrânele satului povestesc de fiecare dată când au ocazia cum mamele sau bunicile lor, fete fiind, își coseau ia pe care aveau să o poarte apoi la hora din sat, la sărbători sau la măritiș, de cele mai multe ori în mare taină, pentru ca nimeni să nu poată copia modelele, urmând ca, mai apoi, iile împreună cu povestea lor spusă cu ajutorul acului de cusut, să fie oferite în dar generației viitoare. „Ne-am dorit ca iile acestea, cusute în urmă cu un secol, unele dintre ele chiar în timpul Primului Război Mondial, să fie purtate astăzi de către elevele noastre, în Parlamentul României. Sunt autentice și transmit mesajul nostru în semn de omagiu adus acelora care în urmă cu o sută de ani au cusut aceste nestemate populare, precum și eroilor din Dragotești, pentru că, se spune, în așteptarea flăcăilor plecați pe drumul biruinței, în marele război din 1916, fetele de măritat își ostoiau dorul, cu speranța reîntoarcerii celor dragi acasă, țesându-și ii pe care să le poarte în ziua nunții. Dar cum războiul nu i-a iertat pe toți, în ceasul izbânzii doar o parte din flăcăii satului s-au reîntors, s-au căsătorit și au întemeiat familii. Iile cusute cu migală, trudă și adeseori cu lacrimi, au fost apoi purtate atât de fetele împlinite în dragoste, cât și în amintirea celor care nu s-au mai întors niciodată”, a spus Angelica Necșulea.

 

Au vizitat Palatul Parlamentului

În acest proiect, Angelica Necșulea a avut alături și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, dar și pe profesorul de istorie Andrei Popete Pătrașcu:  „Ne-a fost alături în promovarea proiectului nostru dedicat iilor de la Dragotești domnul profesor Andrei Popete și Asociația cultural-istorică Dumitru și Maria Pleniceanu. Am avut ocazia să întâlnim la București oameni dragi nouă, distinsul artist fotograf Teodor Dădălău pregătind chiar în aceste zile vernisajul unei expoziții dedicate Gorjului, în Sala 《Constantin Brâncuși》de la Palatul Parlamentului. În iile noastre gorjenești, fetele au vizitat standul expozițional în lucru la acea oră, sub privirile admirative dar și curioase ale vizitatorilor străini. În curând vom edita și un album fotografic cu iile de la Dragotești și sperăm să continuăm cu alte noi acțiuni promovarea portului autentic din Gorj. Nu în ultimul rând, mulțumim pe această cale domnului deputat Dan Vîlceanu, cel care a făcut posibilă această acțiune. Avem nevoie de oameni precum domnia sa care să susțină promovarea Gorjului autentic”, a declarat profesorul Angelica Necșulea.

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.