Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Podul construit de Dumnezeu pentru Sfântul Nicodim, singurul pasaj rutier natural din România, funcțional, se găsește în localitatea Ponoarele, din județul Mehedinți. Acesta este cel mai mare pod natural din țară, dar și al doilea ca mărime din Europa și este cunoscut ca Podul lui Dumnezeu.

Se prezintă ca o structură masivă de calcar, având o lungime de 30 de m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime. Acest pod natural traversează Valea Pragului, se află în centrul localității Ponoarele și s-a format prin prăbușirea peretelui superior al Peșterii Podului. Acest pod se află pe drumul ce leagă localitatea Baia de Aramă de Drobeta Turnu Severin.

Legende legate de Podul lui Dumnezeu

Cea mai cunoscută legendă legată de acest pod natural spune că în această zonă locuia Dracul, iar oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de el. Dumnezeu a ascultat rugămințile venite din partea oamenilor și a lovit cu palma tavanul peșterii, care s-a prăbușit în dreptul intrării. Cu toate acestea, Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracu s-a urcat pe această stâncă, care îi și poartă numele, și anume Stânca Dracului.

O altă legendă spune că podul ar fi fost construit de însuși Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă spre Tismana, după ce oamenii l-au alungat din această comună, unde ar fi dorit să construiască o mânăstire. Tot legenda spune că înainte de a pleca, Nicodim a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără pești și să o înghită pământul. Și chiar așa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori, iar în ea nu trăiește nici un pește

Totodată, se mai spune şi că Podul ar fi fost construit de însuşi Hercule, sau de Iovan Iorgovan, erou de basm, pentru a putea prinde Hidra.

Obiective turistice din zona Podului lui Dumnezeu

În imediată apropierea a Podului lui Dumnezeu se află Peștera Podului, Bisericuța de sub Stei, Peștera Bulba, câmpurile de lapiezuri, Pădurea de liliac, dar și Cheile Băluței.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.