Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 17 ianuarie 2023, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Sorin Antohi. Tema: „Situațiunea. Bilanțul unei generații istorice: 1989-2022”. Intrarea este liberă.

„Pe 21-22 decembrie 2022 s-au împlinit 33 de ani de la prăbușirea comunismului de stat în România. Așadar, a trecut o generație istorică. În seria Idei în Agora, punem de regulă în prim-plan ideile, considerînd de la sine înțeleasă sau mai ușor de înțeles agora. Dar, periodic, aducem în prim-plan agora însăși, spațiul în care ideile se nasc, trăiesc și mor.

Așa facem și de această dată, având-o ca invitată pe Alina Mungiu-Pippidi. Vom încerca împreună să facem un instantaneu al situațiunii.

Acest cuvânt îl evocă desigur pe Caragiale, deci trebuie luat în serios, fiindcă și în textul omonim al clasicului distanțarea autoironică, un trop ales strategic și tactic, era o formă de critică radicală. Invitata, afirmată la începuturile sale pe când studia Medicina la Iași ca unul dintre jurnaliștii școlii informale din presa studențească a orașului, e apropiată de acest spirit radical, pe care l-a ilustrat mereu în publicistică, în cariera academică, didactică și civică, în dramaturgie, în toată activitatea ei desfășurată în numeroase țări de pe câteva continente.

Dintre multele recunoașteri ale meritelor sale, amintesc aici numai una, simbolică: există în India, la Universitatea Woxsen, o catedră de Good Governance care-i poartă numele.

Parcurgând vasta listă de subteme posibile, am convenit, la sugestia invitatei, să urmăm în toată discuția supratema europenizării, plecând de la întrebarea dacă nu cumva am atins deja limitele raportului nostru cu Europa” – Sorin Antohi.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.