Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu a fost jucată, marți seara, piesa „Infinitul Brâncuși”, scrisă de gorjeanul Valeriu Butulescu și susținută de actorii Teatrului Dramatic „I. D. Sârbu” din municipiul Petroșani. În rolul principal, al Titanului de la Hobița, a fost Radu Tudosie, un tânăr târgujian de 28 de ani, angajat de câțiva ani la Petroșani. Premiera piesei „Infinitul Brâncuși” a avut loc în luna mai a anului trecut, la Petroșani, fiind jucată și în Salonic-Grecia, în cadrul unui turneu internațional.

radu tudosie

Anul trecut, la Petroșani, grație Consiliului Județean Hunedoara, a avut loc premiera spectacolului de teatru „Infinitul Brâncuși”, în regia lui Gelu Badea, la Teatrul „I.D. Sârbu”. Piesa a fost scrisă de dramaturgul gorjean Valeriu Butulescu, stabilit în județul Hunedoara.

Marți, 21 februarie, la Târgu Jiu, au avut loc mai multe manifestări culturale cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Seara, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, a fost jucată piesa „Infinitul Brâncuși”, spre deliciul publicului care a descris-o ca fiind „magnifică”!

„Piesa a fost absolut superbă, iar tânărul gorjean care a jucat rolul principal a jucat extraordinar, a cucerit publicul, cumva emoțional, într-un fel nemaivăzut de mine până acum. Foarte talentat! Felicitări actorilor și dramaturgului care a scris piesa”, a spus Irina din Târgu-Jiu, unul dintre spectatorii participanți la eveniment.

Iată ce spunea dramaturgul Valeriu Butulescu despre piesa sa: „Este destinul tragic al unui mare om, un dialog despre viață și moarte și despre menirea artei, proiectat într-un ton foarte potrivit. (…) Am încercat să redau frământările unui mare artist, copleşit de vârstă şi glorie, la capătul drumului său pământean, conştient de moartea sa iminentă, dar şi de nemurirea sa. Brâncuşi şi-a iubit pământul natal pe care, paradoxal, l-a părăsit tocmai pentru a-i sfinţi numele”.

 

Actorul târgujian Radu Tudosie, angajat al Teatrului din Petroșani de patru ani, l-a interpretat pe Constantin Brâncuși. Piesa îl prezintă pe sculptor în etapa finală a vieții sale. „Piesa este extraordinară! Interpretez un om atât de important pentru țara noastră… E plină de emoție. Este despre ultimele zile din viața lui Constantin Brâncuși. Despre gândurile lui, despre sentimentele lui față de poporul nostru. Multe dintre replici sunt aforisme spuse de sculptor în timpul vieții”, a spus Radu Tudosie, actorul din rolul principal.

brancusi-1024x683 RADU T RADU TUDOSIEW

Distribuie:

1 Comment

  • Valeriu Butulescu, 22 februarie 2017 @ 18:57 Răspunde

    Un Brâncuşi dramatic la el acasă! Un text românesc, dar cu priză directă la Lumea Olteniei, mai ales a Gorjului, pe cea mai însemnată scenă gorjeană! Pentru mine acest spectacol a fost un examen greu. Timp de o oră publicul a urmărit, într-o absolută linişte cosmică, într-o concentrare admirabilă, care spune multe. În final, o sală plină, care a aplaudat minute în şir, în picioare, m-a convins că am reuşit. Mi-au întărit convingerea cuvintele adresate de spectatori, de actori şi oameni de cultură locali, de autorităţile din Târgu Jiu, care, spre cinstea lor şi a oraşului, au participat la această premieră dramaturgică, pe teren propriu, închinată Marelui Constantin Brâncuşi. M-a întristat absenţa, probabil motivată, a mai marilor teatrului local. Care analizează acest text (premiat de Uniunea Scriitorilor) de 12 ani! Mulţumesc tuturor celor implicaţi, admirabilului public gorjean (intrat instantaneu în rezonanţă cu mesajul spectacolului). Mulţumesc actorilor, în mod special gorjeanului Radu Tudosie, care a creat un Brâncuşi comparabil ca magnitudine, cu cel interpretat, cu zece ani în urmă de Ştefan Iordache, la Teatrul Naţional Radiofonic. Mulţumesc criticilor literari Mircea Ghiţulescu, Constantin Zărnescu, Adrian Ţion, Jeana Morărescu, Ironim Muntean etc, care au salutat acest text aforistic, încă de la apariţie. Mulţumesc Institutului Cultural Român, graţie căruia textul a fost tradus în numeroase limbi, făcând astfel posibilă prezentarea sa peste hotare. Pentru că Brâncuşi s-a născut în Gorj. Dar este un artist planetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.