Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cei 75 de ani de la înființarea Teatrului din Petroșani vor fi aniversați între 4-10 decembrie printr-o gală cu spectacole invitate, expoziții, dezbateri, reprezentații pentru copii și un showcase al Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”. Programul include trei spectacole ale Teatrului Național „Satiricus – I.L. Caragiale” de la Chișinău, care se vor juca în primele trei zile ale galei. Acestea sunt Unchiul Vanea de Cehov, cel mai recent spectacol al regizorului Dumitru Acriș, care urmează să monteze la Petroșani o dramatizare după romanul Ciuleandra de Liviu Rebreanu; cunoscuta comedie Revizorul de Gogol și un musical realizat tot după Ciuleandra, ambele în regia lui Alexandru Grecu.

Secțiunea dedicată copiilor constă în trei spectacole create de Compania „Magic Puppet” din Cluj. Prima reprezentație va avea loc duminică, 3 decembrie, de la ora 12, cu Bucătarul regelui, un spectacol de păpuși cu elemente de magie și experimente științifice. Vineri, 8 decembrie, de la orele 10 și 11,30, se va juca Mini omul de știință, un spectacol dedicat exclusiv celor mai spectaculoase experimente. Ultimul spectacol, Cine e în joben?, cu momente de magie și ventrilocie, se joacă duminică, 10 decembrie, de la ora 12.

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” va prezenta în săptămâna aniversară patru din cele mai recente producții ale sale: premiera națională Minunea de György Schwajda, în regia lui László Molnár; comedia neagră Repetiție generală de Aldo Nicolaj, regia: Sorin Militaru – care a deschis stagiunea 2023/2024; Avarul de Molière, un spectacol de MC Ranin; Omul cu mârțoaga de G. Ciprian, direcția de scenă Victor Ioan Frunză.

Cu ocazia aniversării sunt așteptați la Petroșani președintele UNITER, organizația breslei teatrale din România, critici de teatru, curatori, directori de teatre, actori și regizori care au colaborat cu TDIDS, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara – instituția care patronează teatrul petroșănean – și ai autorităților locale din Valea Jiului.

„Sperăm ca programul acestei săptămâni aniversare să atragă atenția și curiozitatea spectatorilor noștri din Valea Jiului, adulți și copii, pe care-i așteptăm cu drag la teatru. De asemenea, ne dorim ca showcase-ul cu spectacolele noastre să facă mai cunoscut și mai vizibil Teatrul Dramatic «Ion D. Sîrbu» în peisajul teatral național și internațional”, au declarat organizatorii.

Program:

Luni, 4 decembrie 2023,

ora 18, Sala Mare:

Unchiul Vanea de A.P. Cehov, un spectacol de Dumitru Acriș, muzica originală Lev Terner, videografia Călin Laur (Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”, Chișinău)

 Marți, 5 decembrie 2023, ora 18, Sala Mare:

Revizorul de N. Gogol, regia Alexandru Grecu, costume Ecaterina Mihalache, coregrafia Dumitru Tanmoșan (Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”, Chișinău)

Miercuri, 6 decembrie 2023, ora 18, Sala Mare:

Ciuleandra, musical după romanul lui Liviu Rebreanu, regia Alexandru Grecu (Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”, Chișinău)

 Joi, 7 decembrie 2023,

ora 17,30, foaierul TDIDS:

Vernisajul expoziției Harta „vârstelor” teatrale

– afișe de spectacol din arhiva Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” –

 ora 18, Sala Mare:

Minunea de György Schwajda, regia László Molnár, scenografia Cristian Marin (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)

 Vineri, 8 decembrie 2023, ora 10 și ora 11,30, Sala Mare:

Mini omul de știință, spectacol pentru copii cu și de Silviu Ruști (Compania Magic Puppet, Cluj-Napoca)

 ora 16,30, foaierul TDIDS:

Teatrele „muncitorești” – de la instrumente de propagandă la piloni ai comunităților locale

– masă rotundă cu participarea invitaților TDIDS: critici de teatru, curatori, directori de teatre, regizori, actori –

ora 18, Sala Mare:

Repetiție generală de Aldo Nicolaj, un spectacol de Sorin Militaru (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)

 Sâmbătă, 9 decembrie 2023,

ora 17, foaierul TDIDS:

Lansarea volumului Teatrul laborator – o metodă și un mod de viață de Bianca Holobuț (Târgu Mureș, Editura UArtPress, 2023)

ora 17,30, foaierul TDIDS:

Dezvelirea bustului actriței Ana Colda – actrița-simbol a Văii Jiului –, în sediul teatrului pe care l-a slujit întreaga viață

 ora 18, Sala Mare:

Avarul de Molière, un spectacol de MC Ranin, coregrafia Hugo Wolff, producția Wilhelmina Kuron Bekesi (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)

 Duminică, 10 decembrie 2023, ora 12, Sala Mare:

Cine e în joben?, spectacol pentru copii de și cu Florin Suciu (Compania Magic Puppet, Cluj-Napoca)

 ora 17,30, Sala Mare:

Jubileu TDIDS: alocuțiuni și mesaje oficiale, decernarea plachetelor aniversare

 ora 18, Sala Mare:

Omul cu mârțoaga de G. Ciprian, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, scenografia Adriana Grand (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”)

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.