Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În data de 27 august, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng din Beijing, ICR Beijing a prezentat piesa „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu, gorjean la origini. Seara a fost una extraordinară, publicul fiind fascinat de poveste și jocul actorilor. „Le mulţumesc tuturor pentru această extraordinară lecţie de civism, patriotism şi cultură! Mulţumesc, de asemenea, Institutului Cultural Român şi Consiliului Judeţean Hunedoara pentru iniţierea şi sprijinirea acestui proiect”, a spus dramaturgul Valeriu Butulescu la întoarcerea în țară.

În perioada 23-27 august a avut loc cea de-a 24-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing (BIBF). Țara noastră a avut acolo un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Institutul Cultural Român de la Beijing. România a participat, pentru prima dată, cu un stand de țară la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (BIBF) în anul 2015. Anul acesta, cu ocazia participării la târg, piesa „Infinitul Brâncuși” s-a jucat pe scena din capitala Chinei în prezența dramaturgului Valeriu Butulescu, a regizorului Gelu Badea, a directorului Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Cosmin Rădescu. Spectacolul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Districtului Dongcheng. Târgujianul (din Preajba n.red.) Valeriu Butulescu a avut o dublă prezență. În afară de prezentarea piesei sale, acesta a mai fost prezent și la Târgul de Carte de la Beijing unde a prezentat cartea sa de aforisme, în ediţie engleză-chineză. „Când am scris drama «Infinitul Brâncuşi», în urmă cu doisprezece ani n-am bănuit că va ajunge atât de departe! Aceşti tineri minunaţi au zburat tocmai în îndepărtata Chină, parcurgând în total 16.000 km pentru a pune o pietricică din Petroşani la monumentul planetar al marelui nostru artist Constantin Brâncuşi. Numele lor, în ordinea prezentării pe afiş sunt: Radu Tudosie, Amalia Toaxen, Daniel Cergă, Sergiu Fîrte, Mihai Sima, Alexandru Cazan, Mihai Alexandru, Adelin Ilie. Sunt actorii Teatrului Dramatic «Ion D. Sîrbu» din Petroşani, condus de Cosmin Rădescu, care a prezentat la Beijing, spectacolul «Infinitul Brâncuşi», montat de talentatul regizor clujean Gelu Badea. Le mulţumesc tuturor pentru această extraordinară lecţie de civism, patriotism şi cultură! Mulţumesc, de asemenea, Institutului Cultural Român şi Consiliului Judeţean Hunedoara pentru iniţierea şi sprijinirea acestui proiect. Proiect care va continua şi pe alte meridiane”, a spus dramaturgul Valeriu Butulescu.

 

Premiera a avut loc în data de 14 mai 2016 la Petroşani. Despre această piesă, criticul Adrian Ţion scrie în prefaţa volumului: „Piesa este un fin adagiu despre creaţia şi menirea artistului. Simbolul păsării este subtil susţinut prin împletirea unor replici preponderent aforistice. Evocarea lui Brâncuşi ajuns la capătul unei vieţi de umil slujitor al harului său genial, prilejul de a ne reîntâlni cu universul său fascinant şi prin mijlocirea textului dramatic de data aceasta este un act de temeritate artistică nu tocmai la îndemâna oricui. Felul în care Valeriu Butulescu reuşeşte să cuprindă în puţine pagini un crâmpei reprezentativ din acest vast teritoriu întru creaţie marchează, fără îndoială, o etapă nu neapărat importantă, cât necesară, din procesul de glorificare a marelui, inegalabilului Brâncuşi”. După premiera de la Teatrul din Petroşani, acesta a primit mai multe invitaţii de a susţine acest spectacol peste hotare.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.