Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La împlinirea a 60 de ani de când geniul sculpturii moderne, inegalabilul Constantin Brâncuși, a trecut în eternitate, autoritățile județene alături de cele din comuna Peștișani au gândit un moment inedit. Dansatorii Ansamblului Artistic „Doina Gorjului” au jucat o horă de pomană în cimitirul din Hobița, locul unde se odihnesc părinții lui Brâncuși. „Hora de pomană” este un obicei ancestral, care se păstrează și în zilele noastre în satele comunei Peștișani. 

5 8

În bătaia soarelui primăvăratec, într-o atmosferă de pioasă recunoștință, la Cimitirul și Biserica-monument din Hobița, a avut loc o frumoasă manifestare dedicată omagierii lui Constantin Brâncuși, la împlinirea a șase decenii de la moartea sa. Reprezentanți ai autorităților locale și județene și-au dat mâna și au organizat o slujbă religioasă de pomenire a lui Brâncuși, o ceremonie de depunere de jerbe de flori la urna de sticlă în care de ani de zile se „odihnește” pământ adus din Paris, chiar de la mormântul Titanului, dar și un moment mai special, obicei străvechi care are un puternic caracter creștin: hora de pomană. „Este un obicei unic în România. La Hobița, în satul în care s-a născut marele sculptor, l-am omagiat și cu o horă de pomană. Această horă este o tradiție în Gorj, dar și a românilor din Serbia. Este o horă în care se joacă și se dă de pomană lumânare și colac, iar textul melodiei pe care se joacă este trist, de jale”, a spus Cosmin Pigui, primarul comunei natale a Titanului de la Hobița.

hora pomana 4 hora pomana 6

Au împărțit colaci și lumânări aprinse

Dansatorii „Doinei Gorjului”, în frumoasele lor costume tradiționale, s-au prins într-o horă molcomă, tristă, care spunea povestea celui plecat dintre cei vii. Hora de pomană este un obicei caracteristic Gorjului și se practica și în vremea cât Brâncuși a trăit la Gorj. Obiceiul acesta al unei hore în timpul căreia se dă de pomană are un scop bine determinat, acela de a omagia pe cei dragi, pe cei trecuți în neființă. De obicei, familia îndoliată, care pierduse pe cineva iubit, plătea lăutarii prezenți la horele satului pentru a putea face o horă de pomană. În mijlocul celor ce joacă, vin reprezentanți ai familiei cu coșul cu lumânări, batiste, flori și ulcele cu vin, care sunt date de pomană pentru decedat, celor aflați în horă. Obiceiul a fost respectat, iar dansatorii de la „Doina Gorjului” și-au intrat în rol cu o seriozitate aparte. Două femei cu marame cernite pe cap, alături de un bărbat au împărțit celor din horă lumânări aprinse, câte un colac, dar și vin. Melodia pe care s-a jucat această horă de pomană a fost interpretată de solistul Marian Medregoniu. „Hora de pomană” vine din credința omului din popor, din respect pentru cei pe care i-a avut și i-a pierdut. Întregul eveniment pus în scenă de artiștii de la „Doina Gorjului” a fost emoționant și impresionant!

hora pomana 1 hora pomana 3 hora pomana 8

După acest moment, invitații la manifestările omagiale au mers la Casa Memorială „Constantin Brâncuși”, unde au asistat la un spectacol de teatru intitulat „Brâncuși la Hobița”, scenariu: Ion Cepoi; regia: Marian Negrescu; interpreți: Valeriu Bâzu și George Drăghescu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.