Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Nicoleta-Petronela Dolea este olimpică națională la filosofie și adoră să învețe în fiecare zi câte ceva. Tânăra din Motru este elevă a Colegiului Național „George Coșbuc”. Are 18 ani și o dorință de a gusta din toate curiozitățile vieții. A participat pentru prima oară la Olimpiada de Filosofie, iar rezultatele au calificat-o la faza națională, lucru deloc surprinzător dacă ar fi să ne luăm după notele ei la această materie, care nu scad sub 10. Este frumoasă și foarte credincioasă și nu se teme de provocări, ba dimpotrivă; orice lucru poate fi o lecție pentru olimpica din Motru. „Îmi place să învăț de toate. Dacă trece o zi fără să fi învățat nimic nou, mi se pare că este o zi irosită. Îmi place să privesc diferite documentare, să ascult discursuri politice, să citesc și, uneori, mai exersez câte un cântec la chitară.”, spune tânăra. Tototdată, Petronela are o pasiune și pentru limbile străine, ea cochetând cu limbi ca rusa, turca, germana sau coreeana. „Am o pasiune destul de puternică, aș putea să zic, pentru limbile străine. Îmi place să învăț cuvinte, propoziții sau fraze în coreeana, rusă, turcă, germană și altele. ”, declară motreanca pentru Revista Cult-ura.

Reporter: De când ești pasionată de filosofie? Este și materia ta preferată la școală?
Nicoleta Petronela Dolea: Îmi place filosofia de la vârsta de 16 ani, această pasiune fiind declanșată de citirea cărții lui Octavian Paler, „Viața pe un peron”. Filosofia este materia mea preferată, în prezent.

Reporter: Cum te ajută filosofia în relațiile cu oamenii din jurul tău?
Nicoleta Petronela D.: Nu aș spune că filosofia este cea care mă ajută în relația cu oamenii din jurul meu, ci dragostea față de Dumnezeu. Are și ea foarte multe aspecte privitoare la felul în care trebuie să te comporți și să te raportezi la ceilalți, dar este important să știi să selectezi ceea ce îți însușești.

Rep.: Te-ai calificat la faza națională a Olimpiadei de Filosofie. Este pentru prima dată?
Nicoleta.P.D.: Da, este pentru prima dată.

Rep.: La ce olimpiade ai mai participat sau la ce alte concursuri școlare?
N.P.D: Am mai participat în anii trecuți și la Olimpiada de Limbă si Literatură Română și la Olimpiada de Istorie, la concursuri precum “Cangurul” si “Sanitarii pricepuți”.

Rep.: Care sunt materiile tale preferate?
N.P.D.: Pe lângă filosofie, îmi mai plac geografia și religia.

Rep.: Ce altceva te mai pasionează? Cum îți petreci timpul liber?
N.P.D.: Îmi place să cânt, să ies în natură și să întreprind orice activitate mă scoate din rutină. Timpul liber mi-l petrec alături de familie și prieteni, vizionând diferite filme, ieșind în oraș, jucând diferite jocuri sau frecventând Centrul Creștin Stânca Vieții.

Rep.: Ce cărți citești și ce autori preferați ai?
N.P.D.: Cartea preferată este, fără niciun dubiu, Biblia. Pe lângă ea, îmi place să citesc SF, romane autobiografice sau psihologice. Printre autorii preferați se află: Octavian Paler, Alexandre Dumas, Dostoievski, Mircea Eliade și Marin Preda.

Rep.: Care este filosofia ta de viață?
N.P.D: Pot totul în Hristos care mă întărește.

Rep.: Ce ai de gand să faci după examenul de bacalaureat?
N.P.D: Dupa examenul de bacalaureat va urma pregatirea pentru admitere și, cel mai probabil, mă voi muta la Timișoara unde vreau să urmez Facultatea de Drept.

Rep.: Care este cel mai important lucru pentru tine?
N.P.D: Relația personală cu Dumnezeu.

Rep.: Numește trei lucruri plăcute și trei lucruri neplăcute ale vieții.
N.P.D: Trei lucruri plăcute ar fi iubirea, pacea și efemeritatea ei; iar trei lucruri neplăcute ar putea fi izolarea, corupția și ura.

Rep.: Ce îmbunătățiri crezi că trebuie aduse învățământului românesc?
N.P.D: Consider că problema învățământului românesc este supraîncărcarea elevului cu informații care nu îi pot fi de ajutor în situații practice. Valorizarea culturii ar putea însemna ceva într-o societate în care ignoranța începe să domine.

Rep.: Cum privești emigrarea tineretului? Poate fi stopat sau crezi că va fi în creștere?
N.P.D: Cred că fără o schimbare a mentalității societății actuale, România va ajunge o țară în care tinerii vor veni doar pentru a petrece timp alături de părinți sau bunici.

Rep.: Care este lucrul pe care nimeni nu ar trebui să îl uite vreodată?
N.P.D.: Nimeni nu ar trebui să uite scopul pentru care a fost creat.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.