Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Nicolae Stroescu-Stînișoară s-a născut pe 1 noiembrie 1925 la Târgu Jiu, și a fost director al secției române a postului de radio Europa Liberă, între 1988 – 1994. După cel de-al doilea război mondial s-a implicat în activitatea unei organizații studențești anticomuniste, purtând numele conspirativ Hans. A trăit în clandestinitate între anii 1952 – 1964, fiind căutat de Securitate.

Cu toate că s-a născut la Târgu Jiu, Nicolae Stroescu-Stînișoară a copilărit la Craiova, unde a și absolvit liceul la Colegiul „Carol I”.  Fiind urmărit de Securitate, în septembrie 1964 s-a predat autorităților, a fost închis și anchetat la închisoarea Malmaison, dar a fost eliberat datorită faptului că dosarul său a fost clasat în urma decretului de eliberare a deținuților politici.

În anul 1969 a emigrat în Republica Federală Germania, stabilindu-se la Munchen, devenint colaborator la Radio Europa Liberă. Începând cu anul 1978 a fost angajat redactor și a realizat emisiunea „Lumea creștină” la acest post de radio, în anul 1982 a devenit director asistent al Departamentului Românesc, iar din 1988 a ocupat funcția de director până în anul 1994, când radioul s-a mutat la Praga.

Gorjeanul Nicolae Stroescu-Stînișoară a obținut titlul de doctor în filosofie la Univeristatea din Munchen, în anul 1983, iar după anul 1990 a început să scrie și să publice volume de publicistică. A fost colaborator constant, timp de 15 ani, la revista ieșeană „Convorbiri literare”.

S-a stins din viață pe 27 iunie 2014, fiind îngropat în cimitirul  Neuer Südfriedhof , din Munchen.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.