Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

De numele lui Jean Bărbulescu se leagă o parte a istoriei județului nostru, mai ales că acesta a fost un „neobosit ziarist, luptător pentru informarea și luminarea maselor, animator cultural, iar publicația Gorjanul, pe care a fondat-o și a condus-o o perioadă” a fost glasul scris al gorjenilor. Pentru a-i cinsti memoria, autoritățile locale de la Târgu-Jiu au numit o stradă „Jean Bărbulescu” și au sprijinit activitățile cultural-literare organizate în numele său.

img_8963

Ziaristul Jean Bărbulescu nu s-a născut pe meleagurile Gorjului, însă a venit aici înainte de 1909. Potrivit scriitorului Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”, Jean Bărbulescu a editat, alături de Victor și Sebastian Hortopan, publicația lunară „Zorile”, în 1909.

Chiar Jean Bărbulescu a publicat în „Zorile” poezii și proză, ;i asta pentru că în timp, publicația a devenit una literară și artistică. Ziaristul-poet și prozator era angajat al Oficiului Hurezani al Băncii Generale a Gorjului și în 1910 s-a mutat în această comună.

A fost mobilizat în armată, iar apoi a început Primul Război Mondial și a plecat pe front. „La 15 martie 1924, Jean Bărbulescu a abandonat activitatea bancară și s-a dedicat publicisticii, scoțând primul număr al „Gorjanului”, cu o periodicitate de apariție inițial bilunară, apoi decadală, iar din ianuarie 1925, săptămânală.

Ziarul a fost tipărit timp de 10 ani la Craiova, dar în 1933, Jean Bărbulescu a cumpărat o tipografie și a creat la Târgu-Jiu Institutul Tipografic Gorjanul. (…) Ziarul nu a avut redactori angajați, în paginile sale semnând toți cei care doreau și aveau ceva interesant de spus.

Conținutul complex al „Gorjanului” a făcut ca acesta să fie citit în județ, dar și în țară, având peste 4.000 de abonamente”, scrie Al. Doru Șerban în „Personalități care au fost în Gorj”.

„Aceste două nume, Gorjanul și Jean Bărbulescu, s-au înfrățit, s-au contopit, și așa vor rămâne în istoria culturii gorjene. Cel mai important lucru pe care l-a realizat această publicație a fost întâlnirea în coloanele sale a celor mai bune condeie ale gorjenilor răspândiți în țară. (…)

Prin Gorjanul, cei plecați în toate ramurile de activitate: muncitori la sondele de pe Valea Prahovei, mineri în Valea Jiului, meșteșugari sau mici ori mari comercianți prin București și pretutindeni, preoți, învățători, profesori, ingineri, avocați, magistrați, cu toții țineau legătura cu județul lor prin această gazetă a lor.

Pentru fiecare constituia o scrisoare primită cu regularitate de pe meleagurile dragi. În Banat, în Ardeal, în Bucovina, în Dobrogea, în Basarabia, ca și în Moldova și fosta Țară Românească – Muntenia și Oltenia, toți îi recunoșteau pe gorjenii stabiliți pe acele meleaguri după – abonamentul la Gorjanul, pe care începuseră a-l cere ca și cititori și alți români negorjeni”, scrie scriitorul Sabin Velican într-un articol din cotidianul „Gorjeanul” din mai, anul acesta.

strada

Ziar de informare și de cultură
„Gorjanul” a fost un ziar de informare, dar și o publicație culturală, căci pe ultima pagină conținea prezentări de cărți, articole de critică literară, poezii, biografiile unor personalități.

La aniversarea de zece ani, „Gorjanul” a fost tipărit într-o ediție festivă de 44 de pagini. „Situația de criză care a urmat după războiul mondial, a influențat și apariția Gorjanului, care s-a confruntat cu lipsa de hârtie, întreruperile de curent electric, lipsa de bani, căci existau restanțieri în țară. Din cauza schimbărilor politice din țară, în care conținutul ideologic al articolelor putea fi interpretat, în 30 decembrie 1947 a apărut ultimul număr al ziarului, iar în 1948 a fost confiscată și tipografia”, mai scris Al. Doru Șerban. În 1935, Jean Bărbulescu a tipărit „Calendarul Gorjului” structurat pe capitole.

În 1951, Jean Bărbulescu a fost arestat din motive politice și trimis la închisoarea din Craiova, apoi la București și apoi la Canalul Dunăre-Marea Neagră. După punerea în libertate, și-a găsit serviciu la Sovrom Petrol Târgu-Jiu, ca muncitor. A decedat în 1957, la Spitalul din Sadu.
A avut un rol important „Gorjanul” în perioada interbelică!
Ziarul lui Jean Bărbulescu a fost cea mai importantă publicaţie gorjeană în perioada interbelică. Săptămânalul „Gorjanul” a apărut neîntrerupt între 1924 şi 1947.

„Lăsând la o parte luptele politice, pline de venin, să servească numai de aducător de veşti de la un colţ la celălalt al judeţului…să facă cunoscute tuturor faptele frumoase ce se săvârşesc în judeţul nostru şi aiurea şi să aducă pe asemenea la cunoştinţa tuturor relele şi nedreptăţile care împovărează viaţa…(Rostul nostru)”, scria însuși fondatorul săptămânalului „Gorjanului” citat în volumul lui Ion Tarbac, „Istoria presei gorjene”.

Jean Bărbulescu a murit la zece ani după ce ziarul nu a mai putut să apară din cauza rigorilor regimului comunist.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.