Muzeul Crucilor de la Măceșu, gazda unui eveniment în memoria unor personalități! Manifestarea are loc de Înălțarea Sfintei Cruci

Muzeul Crucilor de la Măceșu, gazda unui eveniment în memoria unor personalități! Manifestarea are loc de Înălțarea Sfintei Cruci

- in Slider, Ştiri locale
0
103 vizualizari

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti organizează, la Muzeul Crucilor de la Măceşu, o ceremonie prilejuită de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Evenimentul va debuta la ora 11:00, iar în cadrul acestuia vor fi amplasate 20 de cruci în memoria unor personalități precum: Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu.

Crucile vor fi sfințite de un sobor de preoți care se va afla la muzeul din Măceșu pe 14 septembrie. Secția Muzeului Crucilor a fost inaugurată în urmă cu cinci ani.

„Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din aproape toate zonele judeţului, unde obiceiurile diferă de la o localitate la alta. Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj spune că acestea au fost aduse din Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hurezani. Crucile de jurământ au o semnificație aparte, sunt puse cu un adânc respect pentru cei adormiți, pentru sufletele celor plecați dintre noi. Muzeul de la Măceșu cuprinde peste 150 de cruci de diferite feluri”, a comunicat Biroul de Presă al CJCPT Gorj.

Cei interesați să participe la eveniment, dar și să viziteze muzeul sunt așteptați vineri,14 septembrie 2018 ,începând cu ora 11:00 la Muzeul de la Măceșu.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.