Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, anunță deschiderea expoziției „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”.

Expoziția pune în valoare donația făcută Muzeului Național de Istorie a României, în septembrie 2021, de marea artistă Corina Chiriac. Vor fi expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrate timp de generații, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana și Nichita Nestorescu, negustor din Buzău, ajuns președinte al Corporației Meseriașilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucreția Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor și tipograf, cu firmă la București, părinții lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac.  De asemenea, vor fi prezentate în premieră Stema României Întregite și alte desene ale lui Gheorghe Chiriac.

Pe simeze se vor regăsi și documente ale bunicilor materni, pașaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 și diploma de liceu a soției acestuia Paris, născută Madirghian, refugiați armeni în România, tablouri de familie din orașul natal Adabazar (acum Adapazari, Turcia), fotografii de epocă reprezentând-o pe Hasmig Calaigian, mătușa artistei, căsătorită cu Mampre Biberian, în anul 1926.

O serie de portrete de familie completează expoziția, alături de portretele de atelier și rochiile purtate de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii: de la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac și purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975 și „Bratislavska Lyra”, 1976 și în turneele din R.D.G., Polonia și Cehoslovacia, la rochia cu paiete argintii sau rochia „cu harpă” realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune de la Montreux, Elveția, 1979, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.

Expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” va fi deschisă până pe 7 mai 2023, la Sala Unirii din Alba Iulia,  iar accesul va fi liber.  Aceasta a fost deschisă inițial la Muzeul Național de Istorie a României (februarie-aprilie 2022),  apoi itinerată la Muzeul de Artă Piatra-Neamț (mai-iulie 2022), la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui (august – septembrie 2022) și la Muzeul de Istorie din Târgoviște (noiembrie 2022 – ianuarie 2023).

Curatorii expoziției sunt: Cristina Păiușan-Nuică, Cornel-Constantin Ilie și Alexandru Bădescu (Muzeul Național de Istorie a României), Liviu Zgârciu și Alexandru Știrban (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia).

Evenimentul este organizat cu sprijinul Elit S.R.L.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.