Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat joi, la Hobiţa, locul de naştere al lui Constantin Brâncuşi, că „este un loc destul de important pentru toți românii și mă bucur că sunt aici. Avem de făcut mai multe lucruri: includerea în patrimoniul UNESCO și realizarea Muzeului Brâncuși. Muzeul se va înființa cât de curând”. La Casa Memorială din Hobița, ministrul Vulpescu a scris câteva cuvinte în Cartea de onoare a obiectivului turistic. Ionuț Vulpescu s-a aflat astăzi în Gorj, unde a participat la evenimentele organizate de autorități cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Brâncuși.

pestisani 4 pestisani 6

Ministrul Ionuț Vulpescu a mai declarat, la Gorj că, nu de puţine ori, artistul şi lucrările lui au fost folosite în scop de propagandă. Potrivit lui Vulpescu, nimeni nu îşi poate aroga vreun monopol asupra receptării, conservării şi valorificării operei lui Constantin Brâncuşi. „Politizarea receptării operei brâncuşiene este cel mai mare rău care i se poate întâmpla. Politizarea, dar şi necunoaşterea, nepăsarea. Superficialitatea abordării procesului de conservare şi de punere în valoare. Mai avem până când Brâncuşi să fie cu adevărat contemporanul nostru. Sunt încă prea multe prejudecăţi în ceea ce îl priveşte, deşi nu de puţine ori artistul şi mai ales lucrările lui au fost folosite în scop de propagandă. Este o atitudine cinică şi nu face cinste celor care procedează astfel. (…) Avem obligaţia de a continua demersurile de protejare, cunoaştere şi promovare a creaţiei lui Constantin Brâncuşi nu prin operaţiuni demagogice în spatele cărora se ascund interese mercantile, ci prin includerea operei lui Brâncuşi în patrimoniul mondial UNESCO şi înfiinţarea unui muzeu Constantin Brâncuşi”, a spus Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii.

După evenimentele de la Târgu-Jiu, la care a participat, ministrul Vulpescu s-a deplasat la Hobița, unde a vizitat, plin de emoție, Casa Memorială „Constantin Brâncuși” și a discutat cu primarul Cosmin Pigui. La plecare, acesta i-a oferit ministrului două sculpturi în lemn ale unui meșter din Peștișani, satul Hobița. „Un meșter local a realizat două sculpturi în lemn care amintesc de operele lui Brâncuși. Am vrut ca domnul ministru Vulpescu să plece de aici cu o amintire frumoasă, cu ceva reprezentativ!”, a spus Cosmin Pigui.

pestisani 3 pestisani 4m pestisani

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.