Mii de oameni au participat de Sânziene la prima ediție a festivalului „RomânIA autentică”, care a avut loc la Târgu-Jiu și la Hobița, satul lui Constantin Brâncuși. Cu mic și mare, participanții au îmbrăcat cu bucurie ia tradițională gorjenească, costumul popular, și au venit la parada care a avut loc la Târgu-Jiu, pe Calea Eroilor.
Festivalul „RomânIA autentică” a debutat vineri dimineața, la Târgu-Jiu, cu o paradă a iilor. Sute de copii și tineri, toți purtători de ie, au pornit de la Masa Tăcerii, au trecut pe sub Poarta Sărutului, și au încins hore la Coloana Infinitului.
Tot la Coloana lui Brâncuși, membrii Ansamblului Folcloric „Doina Gorjului” au prezentat obiceiul de Sânziene, după care toți cei prezenți în parc s-au prins în hore, sub soarele arzător. Programul festivalului continuă vineri seara, între 18:00 — 23:00 cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, la care vor participa corpul de balet, soliștii ansamblului și invitații speciali Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian și Gheorghe Roșoga.
Sâmbătă, între orele 10,00 — 22,00 vor avea loc spectacole susținute de Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu și ansambluri invitat din Serbia, Bulgaria și Ucraina. Pe tot parcursul evenimentului vor fi expoziții de meșteșuguri populare. Organizatorii festivalului „RomânIA Autentică” sunt Consiliul Județean Gorj, Asociația Națională a Antreprenorilor, Primăria Peștișani, Asociația „Tradiții de pe Valea Bistriței”, Peștișani, Autoritatea Națională de Turism și Primăria Târgu Jiu.
Hore și parade în Poiana Mare din Peștișani
De la Parcul Coloanei, participanții la prima ediție a Festivalului „RomânIA autentică” au plecat spre Hobița lui Brâncuși, prima oprire făcându-se la Casa Memorială, după care alaiul de tineri îmbrăcați în port tradițional a mers la Poiana Mare din Peștișani.
Aici a avut loc un târg al meșterilor populari, dar și spectacole de muzică populară și parade ale portului tradițional. Președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, a precizat că intrarea la festival este liberă, singura condiție pusă de organizatori participanților fiind aceea de a purta o ie, acest lucru ajutându-i pe reprezentanții autorităților implicate în eveniment să numeroteze fiecare copil, femeie sau bărbat prezenți pentru a ajunge la 10.000.
Atingerea respectivului prag îi va ajuta pe organizatori să întocmească documentația necesară pentru înscrierea iei și a obiceiului românesc de Sânziene, sărbătorit pe 24 iunie, în patrimoniul UNESCO.
Bucuria de a purta IA
Au participat sute de elevi și tineri, membri ai unor ansambluri folclorice sau de dansuri populare din Gorj. Și primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, fost jurnalist, a venit îmbrăcat la acest Festival în port tradițional.
„Este o mare bucurie că astăzi la Peștișani se desfășoară acest festival. Era normal, ca în Anul Brâncuși, la Peștișani, să aibă loc această primă ediție a Festivalului RomânIA Autentică. Celebrăm tradițiile populare gorjenești, românești, frumusețea iei și a portului tradițional. Sperăm să vină spre 10.000 de persoane, sperăm, de asemenea, ca după amiază, cât mai mulți gorjeni să își facă timp să vină la Hobița, la nici 2 kilometri de casa lui Constantin Brâncuși, în Poiana Mare. (…) De astăzi sunt primar al comunei Peștișani. (…)
Nu am donat pentru Cumințenia Pământului, dar am discutat cu primarii din comunele vecine și am discutat să donăm, în cadrul unui demers făcut împreună. Vom dona atât noi, cât și agenții economici, vom reuși să dăm un semnal spre celelalte comunități din România pentru că trebuie să dăm acest semn, trebuie să facem eforturi pentru a achiziționa această magnifică operă a lui Brâncuși”, a spus Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani.
Firicel din ”Las Fierbinți”, la festival
La Peștișani a venit și actorul Toma Cuzin, originar din comună. Actorul s-a născut în Sprâncenata, judeţul Olt, dar a crescut la Peştişani. Aici a urmat școala, iar soția și-a cunoscut-o tot aici. Aceasta venea în vacanţă la bunici, iar Toma Cuzin s-a îndrăgostit la 16 ani de ea. De la 18 ani sunt împreună. De Gorj îl leagă multe amintiri și vine aici de câte ori are ocazia.
„Am venit la Peștișani, cu o ocazie specială, și am venit aici ca să îmi încarc bateriile! Vin aici anual, vin de câte ori am ocazia și îmi încarc bateriile alături de familie, de copiii mei! Este o zi specială, aceste locuri sunt minunat de frumoase și îi invit pe toți românii și nu numai să vină la Peștișani, pe meleagurile lui Constantin Brâncuși cel inegalabil!”, a spus actorul Toma Cuzin, „Firicel” din Las Fierbinți.
1 Comment